Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle πέρασε χωρίς πρόβλημα τις “εξετάσεις” από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
Την Guilfoyle παρουσίασε ο γερουσιαστής Bille Hagerty, ο οποίος μάλιστα καθυστέρησε να βρεθεί στο Καπιτόλιο λόγω ενός οικογενειακού ζητήματος.
- Ο Hagerty στάθηκε ιδιαίτερα στη στενή σχέση της Γκιλφόιλ με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυτό την καθιστά ιδανική επιλογή για την πρεσβεία στην Αθήνα», προσθέτοντας ότι «είχαμε στενή συνεργασία και με βοήθησε ουσιαστικά σε νέες φάσεις της πολιτικής μου πορείας».
Εξήρε επίσης την προσωπικότητά της, χαρτακτηρίζοντάς την μια «εξαιρετική δημοσιογράφο, με ικανότητες στη νομική και στην πολιτική στρατηγική».
Κατά την εισήγησή της, η Γκιλφόιλ εξήρε τη συμβολή της ελληνικής ομογένειας στην αμερικανική κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε με σεβασμό στην Ορθοδοξία και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Αναφερόμενη στο προσωπικό της υπόβαθρο, μίλησε για την Πορτορικανή μητέρα της, η οποία ήταν δασκάλα ειδικής αγωγής, και τον ιρλανδικής καταγωγής πατέρα της, μετανάστη στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της να τιμήσει τις αξίες που της δίδαξαν.
Ανέφερε πως αποτελεί μια μοναδική τιμή η πρόταση του προέδρου Τραμπ να αναλάβει την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την οποία ανέφερε πως είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και πως αποτελεί σύμβολο θεμελιωδών αρχών όπως η ελευθερία και το κράτος δικαίου — αξίες που, όπως είπε, ενέπνευσαν τους ιδρυτές των ΗΠΑ.
- «Εάν επιβεβαιωθώ, δεσμεύομαι να αξιοποιήσω πλήρως αυτή την (επαγγελματική μου) εμπειρία στην Αθήνα. Είμαι έτοιμη να είμαι ένας ακούραστος υποστηρικτής των αμερικανικών συμφερόντων, ένας σταθερός εταίρος για τους Έλληνες συμμάχους μας και ένας περήφανος και πιστός εκπρόσωπος του προέδρου (Τραμπ) και του αμερικανικού λαού».
Παράλληλα, στάθηκε στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «πυλώνα σταθερότητας» σε μια περίπλοκη περιοχή, και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, με πρόβλεψη να φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2025 και στόχο το 5%, βάσει των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στη Χάγη.
- «Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή και η δέσμευσή της στην κοινή μας ασφάλεια εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των συμμάχων με τις υψηλότερες δαπάνες. Η Ελλάδα προβλέπεται να συνεχίσει να επενδύει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025 και βρίσκεται σε τροχιά για να φτάσει το 5%, σύμφωνα με τη δέσμευση της συμμαχίας στη Χάγη.
- Αυτό δεν είναι απλώς θέμα στατιστικών στοιχείων. Είναι μια απτή επένδυση στη συλλογική μας ασφάλεια. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών έχει κατευθυνθεί προς την απόκτηση αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των τρομερών μαχητικών αεροσκαφών F-35, των προηγμένων ελικοπτέρων Apache και Black Hawk και των σύγχρονων ναυτικών σκαφών. Επιπλέον, το προτεινόμενο κοινό έργο για τη συμπαραγωγή ναυτικών φρεγατών καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ελλάδας στη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία.
- Αυτές οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού ενισχύουν τις σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας, ενισχύουν την ανατολική πλευρά της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ και δημιουργούν πολύτιμες ευκαιρίες για την αμερικανική βιομηχανία. Εάν επικυρωθώ, θα θέσω ως ύψιστη προτεραιότητα την περαιτέρω επιτάχυνση του αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ των αμυντικών τομέων μας».
Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού —όπως τα μαχητικά F-35, τα ελικόπτερα Apache και Blackhawk, και τα σύγχρονα πλοία— καθώς και στο κοινό σχέδιο για τη συμπαραγωγή φρεγατών τύπου Constellation, που ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Όπως είπε, αν επιβεβαιωθεί, θα θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας.
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και την πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που διευκολύνουν τις αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πλέον καλύπτουν το 20% των αναγκών της ελληνικής αγοράς σε φυσικό αέριο, έναντι μόλις 2% πέντε χρόνια πριν.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία έργων όπως ο «Κάθετος Διάδρομος» —ο αγωγός που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη— καθώς και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
- «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από 2% πριν από πέντε χρόνια, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα και τους γείτονές της.
- Εάν επικυρωθώ, θα εργαστώ για τον λεγόμενο κάθετο διάδρομο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει κόμβος αμερικανικού φυσικού αερίου για την περιοχή.
- Θα ενθαρρύνω επίσης την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίοι συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».
Οικονομική Συνεργασία
- «Οι οικονομικές ευκαιρίες παραμένουν κεντρικός πυλώνας της ισχυρής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Εάν επικυρωθώ, θα υπηρετήσω, ως ένας στρατηγικός εταίρος, στην προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, βασιζόμενη σε επιτυχημένες προσπάθειες για την επέκταση των ευκαιριών για τις αμερικανικές εταιρείες σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της ενέργειας, της ναυτιλίας, των υποδομών, της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των φαρμακευτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της γεωργίας.
- Θα επιδιώξω, επίσης, ενεργά τρόπους για την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση των ελληνικών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθώντας μια πιο ισορροπημένη, ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία».
- Θα εστιάσω στην προστασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ
Την πρόθεσή της να εστιάσει στη προστασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, των ισχυρών και συνεπών συμμάχων που έχουν οι ΗΠΑ στην κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, - Η κύρια εστίαση πρέπει να είναι στο τι πρόκειται να κάνουμε σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο επιτακτική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στο πώς θα προστατεύουμε επίσης τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Ελλάδα. Και θα διασφαλίσω ότι αυτός θα είναι ο στόχος της αποστολής μου, εστιάζοντας ακριβώς σε αυτό».
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο θέμα της ενδεχόμενης επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, λέγοντας ότι η γειτονική χώρα έχει αποκλειστεί λόγω των δικών της επιλογών.
- «Όπως αναφέρατε νωρίτερα, η Τουρκία αποκλείεται από την απόκτηση των F-35 στη βάση του αμερικανικού νόμου που προωθήσατε. Υπάρχουν επιλογές που κάνουν οι χώρες και οι άνθρωποι στη ζωή. Και η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με τους Ρώσους για το σύστημα S-400»,
τόνισε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων γερουσιαστή Jim Reece.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Kimberly Guilfoyle προχώρησε σε μια ξεκάθαρη αντιπαραβολή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως έναν ισχυρό, σταθερό και συνεπή σύμμαχο, που ανταποκρίνεται πάντα στις προκλήσεις και ξεπερνάει τις προσδοκίες.
- «Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε και να επισημάνουμε την αντιπαραβολή μεταξύ ενός ισχυρού και σταθερού συμμάχου, που έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως η Ελλάδα, και κάποιου, που “ναι” είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει, επίσης, να ακολουθήσει και να είναι το ίδιο ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος. Δεν το έχουμε αυτό αυτή τη στιγμή»,
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πολίτης και ότι ανυπομονεί να εμβαθύνει περισσότερο στα συγκεκριμένα ζητήματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ και, επίσης, συνεργαζόμενη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τom Barack.
- «Απολαμβάνω μια πολύ στενή σχέση με τον πρέσβη Τομ Μπαράκ στην Τουρκία. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό. Και έχω μια στενή σχέση με τον πρέσβη Τσούνη. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καθοριστικό για να βεβαιώσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες από την πρώτη κιόλας μέρα».