“Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, κάτι αναμφίβολα θετικό. Οι συνεχείς περικοπές τους είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της κρίσης και της ανεργίας, από το εισόδημα των παππούδων και των γιαγιάδων επιβιώνουν ολόκληρες οικογένειες. Η διάσωση των συντάξεων θα δώσει μία «ανάσα» σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα φρενάρει την κατρακύλα της κατανάλωσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την αγορά. Και τα καλά νέα σταματούν εδώ…”, σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου:
“Γιατί τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Ήδη μαθαίνουμε ότι μελετάται να μειωθεί το ύψος προστασίας της πρώτης κατοικίας και να κατέβει στις 100.000 ευρώ από τις 180.000 που είναι σήμερα. Σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει φόβος να δούμε να βγαίνουν «στο σφυρί» και πρώτες κατοικίες ανθρώπων που με το ζόρι καταφέρνουν να επιβιώσουν και σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κόντρα σε ιδεοληψίες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις, έχει από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας. Λέμε «ναι» στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κάποιων «έξυπνων» που στο παρελθόν είχαν πάρει δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να αποκτήσουν μία πολυτελή κατοικία ή ένα εξοχικό και με πρόσχημα την κρίση δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Το να βγει όμως σε πλειστηριασμό ένα δυάρι ή ένα τριάρι σε μία λαϊκή γειτονιά που έχει αποκτηθεί για να στεγάσει τις ανάγκες μίας μικρομεσαίας οικογένειας, δεν θεωρούμε ότι θα λύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ίσα ίσα που μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμα και κοινωνικές αναταραχές. Όταν από τα 60 δις ευρώ των στεγαστικών δανείων, τα περίπου 27,5 δις ευρώ είναι προβληματικά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Ουσιαστικά μιλάμε για μια «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Τράπεζες και κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων για να βρεθεί μία λύση που δεν θα τάσσεται κατά της κοινής λογικής και κατά της προστασίας των πραγματικά αδύναμων. Και αν επείγει η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, έχει ήδη καθυστερήσει η λύση στο πρόβλημα των αντίστοιχων επιχειρηματικών. Επιχειρήσεις- στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες- είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, ενώ η οικονομία μας παραμένει καθηλωμένη. Με το ύψος του ιδιωτικού χρέους να ξεπερνά συνολικά τα 200 δις ευρώ, απαιτούνται εξαιρετικά προσεκτικοί χειρισμοί.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει ότι μόνο όταν μπούμε σε μία αναπτυξιακή πορεία μπορούμε να ελπίζουμε σε δραστική αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης. Και για να γίνει αυτό, είναι υποχρεωτικό να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι άλλωστε και η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι η παράταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και οι 120 δόσεις. Και αυτές οι ρυθμίσεις να συνοδευτούν από την ελάφρυνση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές για την εφαρμογή αυτών των μέτρων που μπορούν βάσιμα να βοηθήσουν στο να μπει επιτέλους ένα φρένο στην κατηφόρα”.