Χαμηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις είναι οι φετινές εκτιμήσεις του OPEC για τη ζήτηση πετρελαίου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και πιο μακροπρόθεσμα, γεγονός που δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο στις αγορές, καθώς η τιμή για το brent υποχώρησε ραγδαία τις τελευταίες ώρες από τα σχεδόν 81 δολάρια το βαρέλι κάτω και από τα 79 δολάρια, στα 78,6 δολάρια το βαρέλι.
Η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί έντονα σε σχέση με την πτώση μέχρι και 10% το 2020, αλλά θα είναι μικρότερη από όσο προέβλεπε ο OPEC ακόμα και πέρυσι. Θα φθάσει πάνω από τα 100 εκ. βαρέλια το 2023 (ξεπερνώντας τα νούμερα του 2019 το 2023 και όχι το 2022 όπως προβλεπόταν πέρυσι) λόγω των νέων καταναλωτικών συνηθειών…
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση παρά ταύτα, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται για να κορυφώσει όμως το έτος 2035 μετά το οποίο η ζήτηση θα σταθεροποιηθεί, εκτιμά ο OPEC.
Αλλά ο OPEC παρουσίασε επίσης κι ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η νέα τεχνολογία θα παίξει ρόλο ώστε να μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήδη από το έτος 2030, ειδικά αν εξελιχθούν ταχύτερα οι νέες τεχνολογικές λύσεις…
Για το έτος 2030 πλέον προβλέπεται ζήτηση 106,6 εκ. βαρέλια ημερησίως δηλαδή 600.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από ότι προβλεπόταν πέρυσι και 11 εκ. βαρέλια ημερησίως λιγότερα από την πρόβλεψη του 2007, λόγω του ανταγωνισμού από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ο OPEC που χαμηλώνει τις βραχυχρόνιες αλλά και τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου. Για τον επόμενο χρόνο βλέπει αύξηση αλλά μικρότερη, λόγω των συνηθειών που έφερε η πανδημία με μείωση των μετακινήσεων. Μακροπρόθεσμα προβλέπει επιπτώσεις λόγω των τεχνολογιών που παραμερίζουν το πετρέλαιο.
Πάντως σύμφωνα με τον OPEC οι επενδύσεις πρέπει να συνεχισθούν τα επόμενα χρόνια για να αποφευχθεί ενεργειακή κρίση, γεγονός που τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος τον Μάϊο τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, αν ο κόσμος θέλει να επιτύχει το στόχο για μηδενισμό εκπομπών ρύπων.
«Η ζήτηση ενέργειας και πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά το 2021, μετά την κατακόρυφη πτώση του 2020», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, στο εισαγωγικό σημείωμα της ετήσιας έκθεσης του καρτέλ, προσθέτοντας ότι «προβλέπεται η συνέχιση στην αύξησή της μακροπρόθεσμα».
Σημερινά προβλήματα στην παραγωγή
Πέρυσι ο OPEC+ συμφώνησε σε περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχούν σε μείωση 10% της παραγωγής. Με την ανάκαμψη της οικονομίας η παραγωγή αυξήθηκε ξανά.
Ωστόσο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στον κλάδο μειώθηκαν κατά 30% που ισοδυναμούν με 240 δις δολάρια λόγω της πανδημίας. Η έλλειψη επενδύσεων είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση στον κλάδο αναφέρει ο γενικός γραμματέας του OPEC κ. Barkindo.
Μετά την ανάκαμψη της ζήτησης, ο OPEC και οι σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία (που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+), ανοίγουν σταδιακά την κάνουλα και εγκαταλείπουν τις περικοπές ρεκόρ που αποφάσισαν το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι παραγωγοί του OPEC+ δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους, εν μέρει λόγω της έλλειψης επενδύσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές.
(Ως τέτοιες περιπτώσεις… υποδεικνύονται οι Αφρικανοί παραγωγοί πετρελαίου, Αγκόλα, Νιγηρία και το Καζακστάν, που δεν έκαναν συντήρηση ή επενδύσεις και έτσι δεν μπορούν τώρα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters).
Η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι το 2026 η παραγωγή του OPEC θα είναι μικρότερη από τα επίπεδα του 2019 επισημαίνει ο ίδιος. Προσθέτει ότι η φετινή πρόβλεψη για το 2045 είναι 108,2 εκ. βαρέλια μικρότερη κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως από πέρυσι.
Νίκος Κωτσικόπουλος