Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας παρουσίασε ο όμιλος της Cenergy, εμφανίζοντας αφενός πολύ καλή λειτουργική κερδοφορία και αφετέρου ιστορικά χαμηλό δανεισμό, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του 2020 που ανακοινώθηκαν χθες. Την τιμητική του, την χρονιά που έφυγε, είχε ο κλάδος των καλωδίων ανταποκρινόμενος στην θετική συγκυρία της αγοράς και την αυξημένη ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα.
Ειδικότερα, το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου αυξήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε από τα 90 στα 101,8 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 20,2 στα 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε (κατά 83 εκατ. ευρώ) στα 331 εκατ. ευρώ (δείκτης καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA στο 3,25).
Οι φετινές προοπτικές του εισηγμένου Ομίλου δείχνουν να είναι ακόμη καλύτερες, δεδομένου ότι η Cenergy ξεκίνησε τη νέα χρονιά με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα 500 εκατ. ευρώ (όσο και στο τέλος του 2019, αλλά αυτή τη φορά εστιασμένο κυρίως τον κλάδο των καλωδίων), ποσό που σήμερα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω των έργων που ανέλαβε στη συνέχεια ο Όμιλος στον τομέα των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου).
Αναφορικά με τα καλωδιακά έργα, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και φέτος η πολύ ικανοποιητική οικονομική περυσινή πορεία. Ήδη είναι εξασφαλισμένη με βάση τις υφιστάμενες υπογεγραμμένες συμβάσεις, η πλήρης λειτουργία της μονάδας της Κορίνθου για ολόκληρο το 2021 (και για τμήμα του 2022) και της Θήβας (χερσαία καλώδια) για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6-9 μηνών.
Στα καλωδιακά προϊόντα, η εταιρεία κατάφερε κατά το δεύτερο μισό του 2020 να καλύψει την υστέρηση του πρώτου εξαμήνου και έτσι ο κύκλος εργασιών να κλείσει στα επίπεδα του 2019. Φέτος, οι μεγάλες διεθνείς αγορές έχουν ισορροπήσει και όλα δείχνουν πως κατά το πρώτο μισό του 2021, οι επιδόσεις της Cenergy θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες περυσινές, με δεδομένο ότι το 2020 είχε παρατηρηθεί σημαντική κάμψη πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου (περίοδος πρώτου lock down).
Παρά τη βελτίωση των επιδόσεων που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς (η ζημία του πρώτου εξαμήνου μετατράπηκε σε προ φόρων κέρδη δωδεκαμήνου 1,3 εκατ. ευρώ), το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Οι επιπτώσεις της πανδημίας
- Η βύθιση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
- Η ύπαρξη δασμού 25% που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ
Ως αποτέλεσμα αυτών, ο ελληνικός Όμιλος έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ανάληψη έργων εκτός ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας έργα σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, έστω και με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Το 2021 δεν ξεκίνησε με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, ωστόσο το διεθνές κλίμα ως ένα βαθμό βελτιώθηκε (πχ άνοδος τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ελπίδες για υλοποίηση έργων που είχαν «κολλήσει») και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο είναι σε θέση να οδηγήσουν τις φετινές οικονομικές επιδόσεις των Σωληνουργείων Κορίνθου σε επίπεδα που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν πολύ από τα αντίστοιχα του 2020, με το δεύτερο μισό της χρονιάς να αναμένεται καλύτερο από το πρώτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 83 εκατ. ευρώ (φτάνοντας στα 331 εκατ., παρά την υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ) και το καθαρό κόστος χρηματοδότησης περιορίστηκε από τα 34,6 στα 31,6 εκατ. ευρώ.C