Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας να εντείνει τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά, υπογράμμισε ο Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας & Προστασίας του Κλίματος, Dr. Robert Habeck, μιλώντας, χθες, στο καθιερωμένο Business Dinner που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είχε ιδιαίτερο «χρώμα» λόγω και του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρονών από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς το ελληνικό κράτος μεταρρυθμίστηκε ταχύτατα στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Ειδικότερα, μιλώντας σε ένα πολυπληθές κοινό, με διακεκριμένους εκπρόσωπους της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, όπως της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, παρουσία και του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Andreas Kindl, ο Αντικαγκελάριος, Dr. Robert Habeck, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γερμανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, όπως και η Ελλάδα στηρίζει εμπορικά τη γερμανική οικονομία. Οι Γερμανοί και Έλληνες επιχειρηματίες, προωθούν την οικονομική συνεργασία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ενεργό ρόλο για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων διαδραματίζει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Χαίρομαι που διαπιστώνω με πόση αφοσίωση και επιχειρηματικό θάρρος εργάζονται όλοι για την περαιτέρω ενίσχυση του θετικού αυτού κλίματος. Η καλή συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο ενισχύει ταυτόχρονα τους δεσμούς και τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την παρουσία της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος χαρακτήρισε ισχυρό το ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών να λάβουν μέρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. «Η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα συμμετέχει στη διοργάνωση με περίπου 130 εκθέτες, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε πολλά υποσχόμενους οικονομικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε, για να επισημάνει αμέσως μετά ότι η Ελλάδα προσφέρει ενδιαφέρουσες μελλοντικές προοπτικές για τις γερμανικές εταιρείες.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Ilja Nothnagel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «στέφει» τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων που οικοδομούν από κοινού οι δύο οικονομίες. Η ελληνογερμανική διμερής οικονομική συνεργασία παραμένει ισχυρή, με όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες να στρέφονται προς την Ελλάδα, θεωρώντας την έναν πολλά υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό. Το DIHK ευχαριστεί τα μέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρό του, Βασίλειο Γούναρη και τον Γενικό Διευθυντή, Αθανάσιο Κελέμη, με την αφοσιωμένη ομάδα του, για τη δέσμευσή τους».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης, υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο στην προσπάθειά του να ψηφιοποιηθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έτρεξε πολύ στοχευμένα και πολύ γρήγορα, κρίνοντας από τις επίσημες μετρήσεις. Επισήμανε επίσης ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό κάθε φορά που ενεργοποιείται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή. Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διακρατικές συνεργασίες και υπενθύμισε ότι στις 17 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία NIS2, ότι σύντομα έρχεται στην ελληνική Βουλή η ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, ενώ υπενθύμισε και την πρόσφατη ίδρυση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ συζήτησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, στάθηκε στις αξιοσημείωτες επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Ειδικότερα, επικαλούμενος τα ευρήματα της EY Attractiveness Survey, ανέφερε ότι το 2023 η Ελλάδα προσέλκυσε 50 νέα επενδυτικά έργα, κερδίζοντας τη 19η θέση -βάσει αριθμού- μεταξύ 45 χωρών. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι, «η Ελλάδα προσέλκυσε το 1/3 των επενδύσεων που έχουμε δει τα τελευταία 24 χρόνια».
Επίσης, ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής της Onelity, κ. Γεώργιος Μανώλης, επεσήμανε από την πλευρά του τις υπεραξίες που διασφαλίζονται στο χώρο της τεχνολογίας από την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, ενώ στάθηκε και στην αξία των επενδύσεων στο χώρο της ψηφιοποίησης.
Τη συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Ανδρέας, Σπυρίδης.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί δέσμευση όλων μας ότι, το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να υπηρετεί τον κοινό στόχο που αποτυπώνεται στο μήνυα «δύο χώρες ένα όραμα». Στην εποχή που ζούμε, με τις γεωπολιτικές κρίσεις να δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρώπης, μόνο μέσα από κοινά οράματα μπορούμε να υποσχεθούμε στις νέες γενιές αυτό το οποίο αξίζουν: Ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και προοπτικές, δίχως αδιέξοδα. Ένα μέλλον που θα διασφαλίζει την οικονομική ευημερία και βιωσιμότητα και θα εγγυάται ότι η Ευρώπη του αύριο θα απαρτίζεται από κοινωνίες της αφθονίας».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, υποδέχτηκε τους καλεσμένους, καλωσορίζοντας τον Αντικαγκελάριο, Dr. Robert Habeck, και τον Υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης.