Aσημένια επένδυση μπορεί να αποδειχθεί, για όσους ασχολούνται με το παγκόσμιο εμπόριο συναλλαγών, η Βρετανική λίρα λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων που προκαλεί η πανδημία Covid-19, τραβώντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το Brexit και όσα αυτό συνεπάγεται.
Το παραπάνω υποστηρίζει δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας πως η στερλίνα θα ενισχυθεί κατά 80 πένες ανά ευρώ – ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί μετά την ψηφοφορία του 2016 για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και πιθανώς η ενίσχυση αυτή να διευρυνθεί περισσότερο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Standard Bank.
Η πανδημία, σύμφωνα με το Bloomberg, σηματοδοτεί απόρριψη της προθεσμίας για εμπορική συμφωνία φέτος, καθυστερώντας τον κίνδυνο για το νόμισμα, καθώς ενδεχομένως και την θέσπιση ευνοϊκότερων όρων που δόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ταυτόχρονα, η κρίση της πανδημίας “ρίχνει το φως” της δημοσιότητας στη προσπάθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που επηρεάζει δυσανάλογα διαφορετικές χώρες εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ δυνάμεων. Τα μέτρα οικονομικής βοήθειας δεν επαρκούν για επενδύσεις στο ευρώ, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της Societe Generale SA.
“Το στίγμα της σύνδεσης με την ΕΕ – και ειδικότερα με τη ζώνη του ευρώ – θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού”, έγραψε σε σημείωμα ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της Standard Bank, Steven Barrow. «Έχουμε εδώ και πολύ καιρό να δούμε μια αύξηση κατά 0,80 πένες σε σύγκριση με το ευρώ (άνοδος της στερλίνας σχεδόν 10%), αλλά τώρα αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να είναι τουλάχιστον η πιο συντηρητική μας πρόβλεψη».
Αυτό θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή τύχης για ένα νόμισμα που υπέστη έντονη εξαγορά από την απόφαση αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ καθώς και από το Lockdown που προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας και στο Λονδίνο – το μεγαλύτερο κέντρο συναλλάγματος στον κόσμο. Σε σχέση με το δολάριο, η στερλίνα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 35 χρόνια τον περασμένο μήνα, καθώς οι έμποροι αναζήτησαν την ασφάλεια του greenback.