Της Έλενας Ερμείδου

Παράλληλα με τους μηχανισμούς του Brexit δουλεύουν και οι ασφαλιστικές και οι κυβερνήσεις των κρατών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που απαιτούνται για να δουλέψουν οι διασυνοριακές ασφαλίσεις. Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ολλανδία βρίσκονται επί ποδός για να απορροφήσουν τους κραδασμούς, να αντισταθμίσουν τους κίνδυνους και να υποδεχτούν τις αλλαγές. Παρατηρητές των πολιτικών αλλαγών και σύμβουλοι οι ξένοι οίκοι αξιολόγηση και η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Βρετανίας, ΑΒΙ.

Ειδικότερα, η Γερμανία ετοιμάζεται να περάσει νομοσχέδιο που θα δίνει Ευρωπαϊκό Διαβατήριο στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2020. Η εποπτική αρχή για τις χρηματοοικονομικές υποθέσεις BaFin δηλώνει ότι τουλάχιστον προσωρινά ότι οι εταιρείες θα κάνουν τις μεταφορές των συμβολαίων τους σε νέες δομές, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στις τοπικές ασφαλιστικές.

Σε παρόμοιες ανακοινώσεις προέβη και η Ιρλανδία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μία ανάλογη νομοθεσία προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοχοι ασφαλιστήριων συμβάσεων που έχουν εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit. H Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ιρλανδίας τονίζει πως είναι πολύ βασικό να δουλέψουν από κοινού ο κλάδος και η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Σε άλλο μήκος κύματος οι Ολλανδοί όπου προσώρας δηλώνουν ότι δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο διευκόλυνσης εισόδου των Βρετανικών εταιριών στην χώρα. Το Ολλανδικό υπουργείο οικονομικών δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει ακόμα κάτι σχετικό. Είναι πολύ πιθανόν οι Ολλανδοί να θέλουν να πιέσουν με αυτό τον τρόπο τους Βρετανούς για την αποφυγή ενός σεναρίου σκληρού Brexit. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται κατευθυντήριες γραμμέςαπό την EIOPA η οποία συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές των κρατών για την υλοποίηση σχεδίων.

Στην γειτονική Ιταλία τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τους Βρετανούς ασφαλιστές καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου για την Εποπτεία των Ασφαλειών Ivass126 Βρετανοί ασφαλιστές έχουν λάβει άδεια από τις Ιταλικές αρχές. 53 λειτουργούν έχοντας ήδη εκδώσει νέα συμβόλαια τα τελευταία δύο χρόνια. Εναπομένουν 73 οι οποίοι όμως εξετάζουν μεταξύ άλλων και διαδικασίες run-off. Οι Ιταλοί αναμένουν να υπάρξει ρύθμιση στο κλάδο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια των λειτουργιών, ωστόσο προετοιμάζονται ακόμα και για να συμβεί ένα σκληρό Brexit.

Σίγουρη για τις επόμενες κινήσεις της εμφανίζεται η Γαλλία. Η εποπτική αρχή της Γαλλίας ACPR έχει ενημερώσει ότι η υπόθεση Brexit βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο της Γαλλίας δείχνει να καταβάλλει προσπάθειες να διασφαλίσει την ομαλότητα στην λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και την συνέχιση των χρηματοοικονομικών λειτουργιών. Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες.

 

Insuranceworld