Στον «επαναπατρισμό» των Δεδομένων των ελληνικών επιχειρήσεων, που σήμερα εκτιμάται πως φιλοξενούνται -σε πολύ μεγάλο ποσοστό- σε σέρβερ εκτός Ελλάδας, στοχεύει, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του κέντρου δεδομένων «Balkan Gate I» στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.
Το κέντρο, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2021, θα αναπτυχθεί από την εταιρεία Lancom LTD, η οποία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη από το μηδέν το 2009, όταν ο 33χρονος τότε Γιώργος Νώλης μετέτρεψε το πάθος του για τους υπολογιστές σε νεοφυή επιχείρηση, εκπληρώνοντας «το όνειρο της ζωής του».
Δώδεκα χρόνια αργότερα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, η Lancom LTD κατασκευάζει στα δυτικά το «Balkan Gate I», το πρώτο και μεγαλύτερο -όπως λέει- carrier neutral και πιστοποιημένο TIER III Κέντρο Δεδομένων στη βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρη ανάπτυξη, το data center προβλέπεται να καλύπτει εμβαδόν 10.000 τετραγωνικών και να μπορεί να διαχειριστεί με άνεση την κίνηση Ιντερνετ όλης της χώρας, αλλά και σημαντικού ποσοστού των Βαλκανίων.
«Η πανδημία μας δυσκόλεψε, αλλά ταυτόχρονα μας αφύπνισε. Τολμώ να πω ότι, επιχειρησιακά και επιχειρηματικά, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος καταλύτης θετικών εξελίξεων στη Lancom από την ίδρυσή της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Νώλης.
Το κοινό μυστικό που φυλάσσεται …στα data centers της Γερμανίας
Γιατί όμως μεγάλο ποσοστό των δεδομένων των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε σέρβερ εκτός Ελλάδας; «Είναι κοινό μυστικό στον χώρο της πληροφορικής», υποστηρίζει ο Γιώργος Νώλης, «ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων και ταχυδρομείου, αλλά και εν γένει public cloud services των ελληνικών επιχειρήσεων, φιλοξενούνται σε σέρβερ εκτός Ελλάδας, κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία. Το ποσοστό αυτό δεν έχει κοινοποιηθεί ποτέ επισήμως από κάποιον φορέα. Είναι πάντως σταθερά τα τελευταία 10-15 χρόνια πάνω από 90%, βάσει της εμπειρίας και των μετρήσεών μας».
Κατά τον Γιώργο Νώλη, πολλές ελληνικές εταιρείες hosting, λόγω της ασύγκριτα χαμηλότερης τιμής των Data Centers του εξωτερικού, οδηγούν τους πελάτες τους εκεί, δεδομένης της ασφυκτικής οικονομικής πίεσης, που δέχονται κατά τα 12 και πλέον χρόνια λιτότητας, αλλά και της πανδημίας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δε, «θεωρούν ότι επειδή έχουν επιλέξει μια ελληνική εταιρεία hosting, τα Δεδομένα τους βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν το ψάχνουν περαιτέρω», λέει.
«Ένας λοιπόν από τους βασικούς στόχους μας με το Balkan Gate I, είναι να κάνουμε disrupt τον χώρο αυτό, φιλοξενώντας όλα τα δεδομένα των ελληνικών εταιρειών στην Ελλάδα. Τα μηνύματα που παίρνουμε από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών hosting, με τις οποίες είμαστε σε επαφή, είναι πολύ ενθαρρυντικά και δουλεύουμε ακατάπαυστα για να καλύψουμε σταδιακά όλες τις απαιτήσεις τους» επισημαίνει.
Οι εφαρμογές των δικτύων 5G απαιτούν εγγύτητα στα data centers, άρα θα δούμε περισσότερα στην Ελλάδα και παγκοσμίως
Αναμένει δε, ότι στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη Κέντρων Δεδομένων θα επιταχυνθεί περισσότερο παγκοσμίως. Γιατί; «Για λόγους “data sovereignty” (σ.σ. τα δεδομένα να παραμένουν στη χώρα όπου παράγονται, ως συμμόρφωση με κανονιστικές διατάξεις) και “data gravity” (σ.σ. τα δεδομένα να μένουν κοντά στα applications, άρα και κοντά στους χρήστες)» απαντά. Συνεπεία όλων των παραπάνω, ο συγκεκριμένος κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα, η οποία έχει μείνει αρκετά πίσω, «αλλά φαίνεται να αυξάνει εσχάτως το βηματισμό της».
«Εξυπακούεται επίσης ότι το 5G χωρίς Data Centers δεν μπορεί να υπάρξει, διότι όλες οι νέες εφαρμογές που αναμένονται πάνω στα δίκτυα 5ης γενιάς, βασίζονται κυρίως στον χαμηλό χρόνο απόκρισης, άρα στη μικρή απόσταση από τα κέντρα δεδομένων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα αναπτυχθούν την επόμενη 10ετία αρκετά Regional Data Centers. Εκεί, η Lancom είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει με το Balkan Gate, τα υφιστάμενα και επερχόμενα Data Centers της». υπογραμμίζει.
Οι τρεις φάσεις της «Πύλης των Βαλκανίων»
Το Balkan Gate I αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά το φθινόπωρο. Στην πρώτη (Ι) φάση του, αναπτύσσεται σε 2.500 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες σέρβερ. Θα ακολουθήσουν τα Balkan Gate II (φάση 2) με επιπλέον 2.500 τ.μ. και III (φάση 3) με επιπλέον 5.000 τμ, φθάνοντας αθροιστικά στα 10.000 τ.μ. δόμησης, όπου εξαντλείται ο διαθέσιμος συντελεστής.
Στην πρώτη φάση του Balkan Gate I, η άμεσα διαθέσιμη χωρητικότητα κίνησης δεδομένων (bandwidth) του εξοπλισμού είναι αθροιστικά 1.600 Gbps. Ο εξοπλισμός αυτός είναι άμεσα αναβαθμίσιμος μέχρι τα 6.400 Gbps, με απλή προσθήκη καρτών. «Για λόγους συγκρίσεων, η συνολική κίνηση δεδομένων σε όλο το ελληνικό Διαδίκτυο μέσω του GR-IX, έσπασε μόλις το φράγμα των 400 Gbps, άρα μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα την κίνηση Internet όλης της Ελλάδας και σημαντικού ποσοστού των Βαλκανίων», επισημαίνει.
Γιατί τα data centers στην Ελλάδα δεν είναι πολλά;
Ακόμα και με τις μεγάλες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν, η Ελλάδα διαθέτει λίγα data centers -ιδίως σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση. Γιατί; «Είναι πολλοί οι λόγοι που συντέλεσαν στην τηλεπικοινωνιακή απομόνωσή της. Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά τις ολιγοπωλιακές συνθήκες, τα αργά αντανακλαστικά των ρυθμιστικών φορέων και την έλλειψη σταθερού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Το τελευταίο μόλις ενάμισι έτος γίνεται ουσιαστική προσπάθεια από την Πολιτεία για να προσελκυστούν τεχνολογικές επενδύσεις και ήδη έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικά νέα. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η νοοτροπία “έθνους των startup” και γενικώς οι νέες τεχνολογίες γύρω από cloud, 5G, FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι), IoT (Ίντερνετ των Πραγμάτων) και AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), είναι ένα τρένο με πολλά βαγόνια, που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε ως χώρα, καθότι βασίζεται κυρίως σε εξέλιξη γνώσεων και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού. Εάν παραμείνουμε σταθεροί στη σημερινή μας κατεύθυνση, εκτιμώ ότι θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, data centers και πετυχημένες startups», καταλήγει.