Επιχειρήσεις-διαμάντια, αλλά και υποεπενδεδυμένοι όμιλοι που έχουν χάσει εδώ και καιρό το τρένο της τεχνολογίας, παίρνουν τον δρόμο της αξιοποίησης
Ένας «γίγαντας εν υπνώσει» είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή αλλιώς Υπερταμείο που συστάθηκε μετά από απαίτηση των δανειστών με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Στο χαρτοφυλάκιό της, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις, βρίσκονται περιουσιακά assets 5,5 δισ. ευρώ, που ανήκουν σε 14 ΔΕΚΟ με 35.000 εργαζομένους. Μεταξύ αυτών είναι επιχειρήσεις-διαμάντια, αλλά και υποεπενδεδυμένοι όμιλοι που έχουν χάσει εδώ και καιρό το τρένο της τεχνολογίας.
Το στοίχημα ανάταξης αυτών των εταιρειών για τη διοίκηση του Υπερταμείου είναι μεγάλο. Απώτερος στόχος, αναφέρει στο «Βήμα» η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Ράνια Αικατερινάρη, είναι οι θυγατρικές να ξοδεύουν λιγότερα και να παράγουν περισσότερα ώστε να αποδίδουν υψηλότερα μερίσματα στο Δημόσιο.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί ο διαγωνισμός για το «Ελ. Βενιζέλος» και η αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου.