του Βάιου Κρόκου
Είναι λίγο πολύ γνωστό το κλίμα αβεβαιότητας και η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του έτους. Το ίδιο ισχύει – και – για την ασφαλιστική αγορά που ναι μεν αντέδρασε έγκαιρα στο πρώτο ξέσπασμα του COVID-19, οι προκλήσεις δε το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας στην φετινή τουριστική σεζόν υπήρξαν αρκετά χαμηλότερα των – όποιων – προσδοκιών, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του έτους. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε τουριστικές ασφαλίσεις που σχετίζονται δηλαδή με ενοικιαζόμενα δωμάτια, rent a car, σκάφη κ.α
Έντονος προβληματισμός προκαλείται και από την αναταραχή στον τομέα της εστίασης. Η δυσφορία για την ελλιπή στήριξη της Πολιτείας αναμένεται να εκφραστεί με οικειοθελές… lockdown που προχωρούν καταστηματάρχες του κλάδου από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, και με την συνεχή μείωση του τζίρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η δυνατότητα για νέο ασφαλίσιμο προϊόν όλο και μειώνεται.
Δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις, όπως αναφέρουν στο IW, για δουλειές που τελικά δεν έκλεισαν (ασφάλιση πυρός/αστική ευθύνη σε μπαρ και καφετέριες) λόγω της τρέχουσας κατάστασης.
Στο ίδιο μοτίβο, στα μέσα σχεδόν Αυγούστου, άλλες σημαντικές συμφωνίες με υψηλό αντίτιμο, δεν ολοκληρώθηκαν (σε Μύκονο και νησιά του Αιγαίου), λόγω της έκτακτης απαγόρευσης στα καταστήματα μετά τις 12 μ.μ, όπως αναφέρει στο IW ασφαλιστικός σύμβουλος που έχει γνώση επ’ αυτού.
Τι μέλλει γενέσθαι
Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, οι επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εμπεριέχουν περισσότερο διερευνητικές και αμυντικές κινήσεις για το κάθε γραφείο ή ελεύθερο επαγγελματία/ασφαλιστή: Μείωση δαπανών, λειτουργικού κόστους και τηλεργασία…μέχρι συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σημειώνεται πως και οι ασφαλιστές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αναλυτικά μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργανώνει το Ε.Ε.Α τις συζητήσεις των μελών του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση την ερχόμενη Δευτέρα για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Όσον αφορά την παραγωγή το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα ρευστό: Σίγουρα, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τα συμβόλαια στην Υγεία θα είναι σταθερά αυξανόμενα, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για πώληση ομαδικών ασφαλιστηρίων και προϊόντα αστικής ευθύνης στις εταιρείες.
Άλλοι ασφαλιστές, όπως αναφέρουν, αναζητούν διέξοδο σε εργασίες που σχετίζονται με το Δημόσιο όπου – παρά την δύσκολη συγκυρία – η πληρωμή των ασφαλίστρων θεωρείται δεδομένη…