Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Διαβήτη Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γραμματέα, Section of Internal Medicine in UEMS

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι εορταστική και γεμάτη οικογενειακή ευτυχία. Με τα πιο όμορφα χρώματα, την περίοδο αυτή, εκφράζουμε την ευαισθησία μας στους αγαπημένους μας, τους προσφέρουμε ή δεχόμαστε από αυτούς τα πιο όμορφα δώρα. 

Είναι όμως και εκείνη η εποχή που μπορεί να παραβούμε τις διαιτητικές απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που επιτάσσει η υγεία μας, είτε γιατί το απαιτούν τα παραδοσιακά γεύματα που θα μας προσφερθούν είτε γιατί πληθαίνουν οι γευστικοί πειρασμοί γύρω μας. 

Ο διαβήτης, κατά συνθήκη, ανήκει σε εκείνες τις καταστάσεις που απαιτούν διατροφικές προσαρμογές για την ορθολογική αντιμετώπισή του. Πρέπει όμως να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως ούτε η εορταστική περίοδος αποτελεί άλλοθι αποφυγής ευθυνών, αν απορρυθμιστεί ο διαβήτης μας, ούτε θα γιορτάσουμε καλύτερα αν απορρίψουμε εντελώς τις διατροφικές συστάσεις που περιφρουρούν την υγεία μας.

Τα παραδοσιακά γεύματα των εορτών είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, και έτσι δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα. Επομένως, θα πρέπει να μειώσουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, την πρόσληψή τους και να επιλέξουμε τα δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικά για την υγεία μας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ