Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου κ. Ριχάρδος Λαμπίρης παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση τις επενδυτικές δυνατότητες που ανοίγονται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του real estate σε μια Ελλάδα που αλλάζει σελίδα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Στόχος, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, για το 2020 είναι τα 2,4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος τοποθέτησε χρονικά μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτικών σχημάτων για τη Β φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του ΔΑΑ και προς το τέλος Ιανουαρίου την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για την ΔΕΠΑ υποδομών φαίνεται πως θα τηρηθεί η ….παράδοση του ΤΑΙΠΕΔ για καλές αποκρατικοποιήσεις την …ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (βλ. ΔΕΣΦΑ, 14/02).Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 2020 στηρίζεται σε 5 μεγάλους διαγωνισμούς.
Αυτοί αφορούν
- την Εγνατία Οδό,
- το 30% του ΔΑΑ,
- την πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ,
- την πώληση των δύο ΔΕΠΑ (Υποδομών και Εμπορίας)
- το υπόγειο κοίτασμα στην Καβάλα.
Ειδικά για το υπόγειο κοίτασμα στην Καβάλα, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν τη στρατηγική του σημασία για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας με αέριο σε περιόδους κρίσης.
Δεν αποκλείεται πάντως επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μη πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ, επειδή αυτή η μετοχοποίηση έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό.
Παράλληλα με τον διαγωνισμό για την άδεια του Καζίνο, στο Ελληνικό, η διαπραγμάτευση μεταξύ Lamda και Δημοσίου για την τελική μοιρασιά της έκτασης, μετά τα 99 χρόνια, συνεχίζεται. Έχει συμφωνηθεί ότι θα δοθεί δικαίωμα κυριότητας, δηλαδή δυνατότητα πώλησης για το 30% της έκτασης, και δικαίωμα επιφανείας για το υπόλοιπο 70%. Αυτό σημαίνει ότι όταν λήξει η παραχώρηση, οι εκτάσεις εκείνες και ό,τι κτίριο έχει ανεγερθεί πάνω σε αυτές, θα επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ποια ακριβώς κομμάτια της έκτασης του Ελληνικού θα περιλαμβάνει αυτό το 30%. Εάν για παράδειγμα, κάποιο από τα κτίρια που προβλέπει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης είναι σε έκταση όπου ο επενδυτής δεν έχει την πλήρη κυριότητα, τότε μετά από 99 χρόνια, δηλαδή με την λήξη της παραχώρησης, αυτόματα θα επιστρέψει στο Δημόσιο.