Του Δημήτρη Μαλλά
Η είδηση δεν αποτέλεσε και ιδιαίτερη έκπληξη για όσους παρακολουθούν την Apple τα τελευταία χρόνια: ο αμερικανικός κολοσσός αποφάσισε να δημιουργήσει τους δικούς του επεξεργαστές για προσωπικούς υπολογιστές και να μην στηρίζεται πλέον στην Intel.
Στην Ελλάδα, η είδηση πήρε λίγο παραπάνω δημοσιότητα επειδή πολύ απλά το «μυστικό» σχέδιο των μηχανικών της Apple ονομάζεται …Kalamata. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως είτε κάποιος Έλληνας έχει εμπλοκή είτε κάποιος μηχανικός έκανε τουρισμό στη Μεσσηνία το περασμένο καλοκαίρι, παρά το ότι η Apple ετοιμάζεται να επενδύσει στην Καλαμάτα!
Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, η είδηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών. Όντως, ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η Apple προσπαθεί να μην εξαρτάται από άλλους κατασκευαστές, έχει φτιάξει τους δικούς της επεξεργαστές για το iPhone και το iPad και έχει και τα κεφάλαια για κάνει οποιαδήποτε επένδυση της έρθει. Οπότε, τι πιο φυσιολογικό από τον σχεδιασμό των δικών της επεξεργαστών.
Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως ο τομέας των προσωπικών υπολογιστών ξαναμπαίνει στο παιχνίδι από την πλευρά της Apple. Τα τελευταία χρόνια, η σημασία της εταιρείας προς τα MacBook ήταν σχετικά μικρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχω αρκετούς φίλους που περιμένουν πως και πως τον διάδοχο του MacBook Air, αλλά πλέον είναι έτοιμοι να αλλάξουν πλατφόρμα και να μεταπηδήσουν στα Windows. Γενικότερα, εκεί που νομίζαμε ότι η Apple θα αξιοποιήσει την δημοτικότητα του iPhone για να ενισχύσει τα μερίδια της στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών, δεν έκανε κάποια ουσιαστική κίνηση.
Η προσωπική αίσθηση μου είναι πως η Apple περίμενε πως το iPad θα υποκαθιστούσε τον υπολογιστή στην αποκαλούμενη post-PC εποχή. Και αυτός ήταν και ο λόγος που βγήκε το iPad Pro. Όμως, αυτό δεν δείχνει να συμβαίνει και αν κρίνει κανείς από την πτώση των πωλήσεων των «κλασικών» tablets, καταλαβαίνει ότι οι καταναλωτές σκέφτονται διαφορετικά. Η βασική υπολογιστική συσκευή μας είναι πλέον το smartphone, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς και για κατανάλωση περιεχόμενου. Με τον προσωπικό υπολογιστή να είναι η δεύτερη βασική συσκευή και να αποτελεί εκεί που παράγουμε περιεχόμενο. Το «κλασικό» tablet, δυστυχώς, δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε συσκευή παραγωγής περιεχομένου και αυτό έχει στοιχίσει και στην Apple, η οποία πάντως δεν έχει προχωρήσει και σε κάποια σημαντική ανανέωση στην οικογένεια των iPad συσκευών.
Ενδεχομένως, αυτό που θα δούμε από εδώ και στο εξής είναι την Apple να επαναπροσεγγίζει το χώρο των φορητών υπολογιστών. Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει νέους φορητούς υπολογιστές και ειδικά το ελαφρύ και πιο φθηνό μοντέλο πρόκειται να είναι αυτό στο οποίο θα εστιάσουν οι περισσότεροι. Και ορθώς γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο πρέπει να κερδηθεί αν η Apple θέλει να παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας. Εξαιρετικό το iPhone, αλλά η αγορά είναι πιο ευρεία και ο καταναλωτής έχει αποδείξει ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο πως θα μείνει πιστός σε ένα brand. Αλλά θα αλλάξει πολύ εύκολα, αν κρίνει ότι κάποια άλλη πλατφόρμα τον εξυπηρετεί καλύτερα. Απλά, να υπενθυμίσω ότι πριν από μόλις 10 χρόνια η μόδα ήθελε να έχεις Blackberry. Σήμερα, αν βρεις κάποιον με Blackberry κάθεσαι και τον κοιτάς περίεργα.