Του Βάιου Κρόκου
Εν μέσω των έντονων προσπαθειών ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και υπό την πίεση της διεθνούς συγκυρίας (μηδενικά επιτόκια, αποθέρμανση των οικονομιών κλπ) κάποιοι δείκτες ανακάμπτουν. Ωστόσο μέχρι να αποτυπωθεί εμπράκτως στην πραγματική οικονομία απαιτεί ακόμα πολύ δρόμο.
Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με όλα αυτά αφορά την αποταμίευση, καθώς σύμφωνα με τους οικονομολόγους η αποταμίευση των νοικοκυριών αποτελεί ένα μόνιμο δομικό πρόβλημα.
Όπως αποτυπώνεται σε σχετική παρουσίαση «Εγχώριο & διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τρέχουσα συγκυρία και προκλήσεις για το μέλλον» του κ. Ηλία Λεκκού, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς μετά από χρόνια κρίσης, σήμερα, ο ρυθμός μεταβολής της κατανάλωσης υπολείπεται πλέον του ρυθμού μεταβολής εισοδήματος.
Παράλληλα, το β’ τρίμηνο του 2019 καταγράφεται επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό ο λόγος του δείκτη αποταμίευσης εμφανίζεται έστω και οριακά θετικός.
Αναλύοντας τα παραπάνω, είναι γεγονός πως τα χρόνια της κρίσης τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να αποταμιεύσουν και σπατάλησαν «απόθεμα» προσπαθώντας να διατηρήσουν – όσο το δυνατόν – το βιοτικό επίπεδο ζωής ή να αντιμετωπίσουν την σφοδρή κρίση.
Το ερώτημα που δημιουργείται, ωστόσο, είναι αν και κατά πόσο η – όποια – αποταμίευση στερείται από την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη…
Που βρισκόμαστε σήμερα – η «μεγάλη εικόνα»
Είναι γεγονός, σύμφωνα με στοιχεία, πως μετά τις πρόσφατες εκλογές αισθητή είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ο βαθμός των προσδοκιών, κάτι που αντανακλάται σε νοικοκυριά, λιανεμπόριο, υπηρεσίες
Ωστόσο, οι πολύ υψηλές προσδοκίες δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα σε μετρήσιμα μακροοικονομικά στοιχεία.
Γενικότερα, την τελευταία 3ετία ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι θετικός, με μικρό εύρος ωστόσο:
*1,5% το 2017
*1,9% το 2018
*οι προβλέψεις για το σύνολο του 2019 κάνουν λόγο για 1,6% ως 1,8% (ΔΝΤ, Κομισιόν)
Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται, ωστόσο, να ανταπεξέλθει εν μέσω δυσμενών συγκυριών διεθνώς καθώς:
-Οι οικονομίες των ΗΠΑ και Ευρωζώνης βρίσκονται σε φάση αποθέρμανσης
-Η ΕΚΤ έχει πλέον λίγες δυνατότητες να συνεχίζει να στηρίζει τις οικονομίες, εν αντιθέσει με την Fedπου μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
-Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνα (κάτι που θα απασχολήσει για πολύ καιρό, σύμφωνα με τους αναλυτές), ενώ το 65% των Αμερικανών πολιτών θεωρεί την Κίνα ως βασική απειλή πλέον.
– Από τα χρόνια της κρίσης το κόστος χρηματοδότησης παραμένει χαμηλότερο της ονομαστικής ανάπτυξης.