Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή που άλλαξε συνήθειες και τρόπο ζωής επηρεάζοντας κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι κυβερνήσεις βρέθηκαν σε μια νέα πραγματικότητα διαχείρισης που από την μία έπρεπε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών τους και από την άλλη να διατηρήσουν ένα ελάχιστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανή κινητοποίηση κρατών και οργανισμών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκτησης ανοσίας του πληθυσμού.

Η άγνοια για την πανδημία ήταν ο λόγος που οι μετοχές ξεπουλήθηκαν μέσα στο Μάρτιο, η ανακοίνωση του εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου είναι ο λόγος που σημειώνονται ιστορικά υψηλά στην Αμερική και ένα από τα πιο ισχυρά ράλι ανόδου στην εγχώρια Αγορά.

Η επόμενη χρονιά θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης μέσω των πακέτων στήριξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της οικονομίας και απασχόληση στην αγορά εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις οικονομίες σε επίπεδα κανονικότητας. Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εταιρίες ψηφιακών εφαρμογών αλλά και παρελκόμενοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (τράπεζες) ή εφάπτονται (δομικά υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις.

Για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες. Το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους.

Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegean και Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021. Σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξη τους που θα αλλάξουν το τοπίο των υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δις ευρώ ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα τεστ αντοχής. Το αν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και της θέλησης των διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα. Τέλος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές. Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές εισηγμένες εταιρίες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Quest, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Εθνική Τράπεζα τέλος από τον τραπεζικό κλάδο απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών.

 

(*) του Μάνου Χατζηδάκη, Επικ. Ανάλυσης ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/12/2020