Γράφει η «ξενοδόχος»
Είναι ο κλάδος της ελληνικής οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες για φέτος φτάνοντας το 66% του τζίρου, ενώ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για το 2021, με τους φορείς του κλάδου να τοποθετούν την πτώση στο -40%.
Ο κλάδος του τουρισμού εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό αναστολής επενδύσεων λόγω της πανδημίας φέτος, φθάνοντας το 55% για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη σταματήσει. Επιπλέον, ποσοστό 22% δηλώνει ότι θα αναστείλει το επενδυτικό του πλάνο μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, μόλις ένα 10% δηλώνει ότι συνεχίζει κανονικά κι ένα 11% ότι δεν έχει επενδυτικό πλάνο.
Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και στους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Η πρωτογενής έρευνα έγινε σε δείγμα 1.513 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική Eπικράτεια και σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για την περίοδο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου με ερωτηματολόγια σε διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές και credit controllers.
Ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός με τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τον τζίρο φέτος (66%) και ακολουθεί η εστίαση με μία εκτίμηση για ένα -38%. Η συντριπτική πλειοψηφία (8 στις 10 εταιρείες) στον κλάδο του τουρισμού θεωρεί ότι ο κύκλος εργασιών θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα το 2022 ή το 2023, ενώ μόλις ένα 8% εκτιμά ότι θα ανακάμψει το 2021.
Ο τουρισμός παρουσιάζεται ως ο πιο απαισιόδοξος κλάδος, καθώς το 61% των εταιρειών εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες για να επιστρέψει η χώρα στα προ πανδημίας επίπεδα. Ως προς τις ενέργειες του κλάδου για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυτές αφορούν κυρίως την εξασφάλιση ρευστότητας (78,2%) και τον εξορθολογισμό- συγκράτηση δαπανών (63,9%).
- Η μείωση του κύκλου εργασιών (72%), η έλλειψη ρευστότητας (50%) και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον (46%) είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας λόγω του Covid-19 για τον κλάδο.
Επιπλέον, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα στήριξης της ελληνικής Πολιτείας, με ποσοστό 79,7% να έχουν κάνει ήδη χρήση, ενώ ακολουθούν άλλοι κλάδοι όπως τα τρόφιμα- ποτά (72,2%) και οι κατασκευές επίσης με ποσοστό πάνω από 70%.