Το νέο βιβλίο των καθηγητών *Αθανασίου Πλατιά και *Βασίλειου Τρίγκα «Αποδομώντας την Παγίδα του Θουκυδίδη» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δίαυλος, αποτελεί σημαντική μελέτη της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Κίνας σε μία περίοδο ραγδαίας ηγεμονικής μετατόπισης.
Άριστοι γνώστες της Αμερικανικής και Κινεζικής υψηλής στρατηγικής, οι δύο διαπρεπείς επιστήμονες απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του διεθνούς συστήματος και την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου εν μέσω του εντεινόμενου ανταγωνισμού Πεκίνου – Ουάσιγκτον.
Το βιβλίο αποδομεί την απλοϊκή συλλογιστική της διάσημης «Παγίδας του Θουκυδίδη» που εσφαλμένα εδράζεται στη λογική της αναπόφευκτης κλιμάκωσης. Ακολουθώντας τη σύνθετη λογική του Θουκυδίδη παρουσιάζει 7 κρίσιμες στρατηγικές αναλογίες με τις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις: Ηγεσία και στρατηγική, θεωρία νίκης στην πυρηνική εποχή, διλήμματα ασφαλείας, πόλεμος με άλλα μέσα, συμμαχίες, εξωτερική εξισορρόπηση και μεταρρύθμιση.
Η κατανόηση των συνεπειών της ανόδου της Κίνας και των μεταβολών στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων μέσα από το την οπτική γωνία του πατέρα των διεθνών σχέσεων και ειδικότερα του κλασικού πολιτικού ρεαλισμού, Θουκυδίδη υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί η ανοδική πορεία της Κίνας χωρίς να υπάρξει πόλεμος. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν είναι όμως ούτε προδιαγεγραμμένος ούτε αναπόφευκτος. Εάν προκύψει δεν θα είναι προϊόν «υπνοβασίας» όπως υπονοεί το αφήγημα της «παγίδας του Θουκυδίδη» αλλά προϊόν πολιτικής επιλογής. Σε συνθήκες πυρηνικής αποτροπής το κόστος μιας τέτοιας επιλογής είναι απαγορευτικό. Δεδομένης αυτής της πυρηνικής πραγματικότητας ένας μακροχρόνιος ανταγωνισμός Κίνας – ΗΠΑ σε στρατηγικά πεδία είναι δύσκολα αναστρέψιμος.
Το βιβλίο στοχεύει όχι μόνο στο ειδικό κοινό που ασχολείται με την διεθνή πολιτική και την στρατηγική ανάλυση, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές, τεχνολογικές και γενικότερες κοινωνικές συνέπειες του ανταγωνισμού Κίνα-ΗΠΑ.
Το βιβλίο κυκλοφορεί πανελλαδικά από τις Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.
*Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Βασίλειος Τρίγκας Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής του κολλεγίου Σβάρτσμαν του Πανεπιστημίου Τσίνγκχουα.