Ο συνήθως ήπιων τόνων και άχρωμης ρητορικής πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρώπης, φρόντισε να στείλει το δικό του αγωνιώδες μήνυμα προς όλους τους ηγέτες της ΕΕ αλλά κυρίως προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ιταλικής καταγωγής Μάριο Ντράγκι περιγράφει σε άρθρο του, στους Financial Times, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Με απλά λόγια, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους και βαθιά ύφεση.
- “Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να και πρέπει να κινητοποιηθούμε ανάλογα” αναφέρει χαρακτηριστικά, ενόψει της τηλεδιάσκεψης της του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Πέμπτης.
Το καλοκαίρι του 2012, όταν η τότε οικονομική κρίση βρίσκονταν στο απόγειο, ο Μάριο Ντράγκι είχε με το στείλει το μήνυμα ι ότι
- “θα κάνω ό,τι κι αν χρειαστεί για να σώσω το ευρώ και πιστέψτε με θα είναι αρκετό” με την οποία επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων.
Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.
O Μάριο Ντράγκι επισημαίνει ότι η πανδημία συνιστά μια ανθρώπινη τραγωδία «δυνητικά βιβλικών διαστάσεων» και οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις είναι γενναίες και αναγκαίες και πρέπει να υποστηριχθούν.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την κρίση από το να μεταμορφωθεί σε μια παρατεταμένη ύφεση» τονίζει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ και προσθέτει:
- «Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους».
Ο Iταλός Κεντρικός Τραπεζίτης χρησιμοποιεί το παράδειγμα των πολέμων προκειμένου να δείξει ότι τα κράτη έκαναν πάντα αυτό ενόψει εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
«Οι πόλεμοι – το πιο σχετικό προηγούμενο – χρηματοδοτήθηκαν από την αύξηση του δημόσιου χρέους» .
«Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν αλλά το πώς το κράτος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό του για καλή χρήση»