Θετικό είναι το “αποτύπωμα”, που αφήνει η μέχρι τώρα ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2020. Την περασμένη Δευτέρα ήταν η σειρά των Aegean και Πλαστικών Θράκης, δύο εισηγμένων, ενδεικτικών περιπτώσεων για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Εύλογα, για την αεροπορική εταιρεία (που προχωρά σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου) αλλά και για την θρακιώτικη εταιρεία (που αξιοποίησε δυναμικά την κρίση λόγω Covid-19) καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσαρμοστική και στο νέο περιβάλλον/απαιτήσεις που απαιτεί η Ευρώπη σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Ανάλογη εικόνα σχηματοποιείται, από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει αρκετές εισηγμένες (αντιστοιχούν σε πάνω από το 70% της συνολικής αποτίμησης) καταδεικνύοντας πως η ελληνική επιχειρηματικότητα ανέπτυξε ισχυρά “αντισώματα” στην διάρκεια της 10ετούς “δικής μας κρίσης”, πετυχαίνοντας μάλιστα να γίνει πιο εξωστρεφής, καινοτόμος, μεγεθύνοντας την παρουσία της εκτός συνόρων. Την πεποίθηση, πως οι εισηγμένες (στην πλειονότητα τους) προχωρούν είτε με βελτίωση των μεγεθών τους είτε με μικρές απώλειες εκφράζουν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι/επιχειρηματίες, οι χρηματιστές/αναλυτές και οι επαγγελματίες της αγοράς. Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, και των ανακοινώσεων των εταιρειών τα έσοδα (από κέρδη) που θα διανεμηθούν φέτος, με τη μορφή μερισμάτων (επιστροφής κεφαλαίου, ανταλλαγής μετοχών κ.λ.π μπόνους) θα ξεπεράσουν συνολικά το 1 δισ. με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν πως τα 1,2-1,3 δισ. είναι εφικτός στόχος.
Στο εύλογο ερώτημα, τι θα γίνει φέτος, αρκετοί επιχειρηματίες χωρίς να παραγνωρίζουν τις συνέπειες του “τρίτου κύματος”, των εμπλοκών στο “εμβολιαστικό”, στην αβεβαιότητα για το σταδιακό “άνοιγμα” του τουρισμού εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί σε ένα βαθμό ικανό να τους κρατήσει, και αυτή την χρήση, στην εμπροσθοφυλακή του “μετώπου”. Εάν μάλιστα, επιτευχθεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (με δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων) και, σταδιακά, αρχίσει να “βρίσκει τα πατήματα του” ενδεχομένως η λειτουργικότητα ενός σημαντικού τμήματος της επιχειρηματικότητας να μπορέσει να (υπό)στηριχθεί χρηματοδοτικά.
Προφανώς η κατάσταση είναι σοβαρή, δραματική σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και “παράθυρο” αισιοδοξίας σε άλλους. Ο “πόλεμος” μπορεί να κερδηθεί, αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα 2020, οι εκτιμήσεις 2021, για τις εισηγμένες που μέχρι τώρα έχουν επικρατήσει σε πολλές “μάχες”.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/04/2021