Η πρωτοβουλία διαστημικής επιχειρηματικότητας Cassini, που αντλεί το όνομά της από τον διάσημο Ιταλό αστρονόμο Giovanni Domenico Cassini, αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Ευρώπης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον τομέα του διαστήματος. Στόχος, δηλαδή, της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η παροχή βοήθειας στις εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας, σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους, από την υλοποίηση μιας απλής ιδέας μέχρι τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.
Ως εκ τούτου, τα Cassini Hackathons αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβουλίας Cassini για τη διαστημική επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για διαδραστικές εκδηλώσεις, που φέρνουν σε επαφή φοιτητές και καινοτόμους με διαφορετικά προφίλ και υπόβαθρα και έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας στη διαστημική βιομηχανία. Αυτά τα hackathons φέρνουν κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα με εκπροσώπους της καινοτομίας με διαφορετικό υπόβαθρο, δηλαδή από προγραμματιστές και μηχανικούς πληροφορικής μέχρι επιχειρηματίες και ενθουσιώδεις του διαστήματος. Κι αυτό ώστε να αντιμετωπίσουν συνεργατικά πραγματικές προκλήσεις στον τομέα του διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη το Cassini Challenge, ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έπαθλο 1,15 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο την αναζήτηση των πιο αποτελεσματικών λύσεων στη δορυφορική επικοινωνία, τη διαστημική επιτήρηση και παρακολούθηση. Ουσιαστικά, η ΕΕ προκρίνει τις εφαρμογές που κάνουν χρήση του ευρωπαϊκού συστήματος (π.χ. δεδομένα Galileo και Copernicus) και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας στους τομείς της δορυφορικής πλοήγησης, της παρατήρησης της Γης, των ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών και βέβαια της διαστημικής επιτήρησης και παρακολούθησης. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα γίνουν γνωστά στις 25 Ιουνίου 2025.
Ευρύτερα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) καθορίζει τον ρόλο της ΕΕ στη διαστημική πολιτική, στο άρθρο 4 και το άρθρο 189. Η ΣΛΕΕ παρέχει στην ΕΕ τις εξουσίες ώστε να καταρτίζει τη διαστημική πολιτική της και να αναπτύσσει μέτρα για την υλοποίησή της με τη μορφή ενός διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 περιλαμβάνει τον κανονισμό που θεσπίζει το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ και τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και διαθέτει 14,88 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του.
Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ