Παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθος της μεταποίησης στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο, η συνεισφορά της στην οικονομία και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η μεταποίηση μπορεί και πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά σε μια περίοδο που ο μεταποιητικός τομέας τα πάει εξαιρετικά καλά, καταγράφοντας ρεκόρ σχεδόν 20 ετίας ενώ πετυχαίνει παράλληλα και σημαντική αύξηση του εργατικού του δυναμικού.
Αυτό πιστοποιείται από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του δείκτη PMI της IHS Markit, με τις ελληνικές εταιρείες του μεταποιητικού τομέα να καταγράφουν μεγάλη βελτίωση των συνολικών επιχειρηματικών συνθηκών για τον μήνα που έφυγε.
Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 56,6 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή υψηλότερη από τις 54,7 μονάδες του Μαρτίου.
Η πρόσφατη τιμή του κύριου δείκτη υπέδειξε ραγδαία βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, η οποία ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2000.
Τα επίπεδα παραγωγής εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017. Η αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007 και ήταν, συνολικά, έντονη. Η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης ζήτησης από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού και του μεγαλύτερου όγκου νέων παραγγελιών.
Οι νέες εργασίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν ραγδαία τον Απρίλιο, και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με αναφορές, η μεγαλύτερη ζήτηση από νέους και υφιστάμενους πελάτες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων παραγγελιών. Παρομοίως, οι ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης από το εξωτερικό οδήγησαν στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, μετά την υψηλή τιμή-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν σημαντικά τον αριθμό εργαζομένων τους. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας, κατ’ αναλογία με τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής και τις προσπάθειες εξασφάλισης έγκαιρης παράδοσης των παραγγελιών.
Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος μετά την αλλεπάλληλη συρρίκνωση των εργασιών σε εκκρεμότητα.
Η συνεχής άνοδος των νέων εργασιών και η μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού συνέβαλαν στο γεγονός ότι καταγράφηκε ο μεγαλύτερος, από τον Ιούλιο του 2012, βαθμός αισιοδοξίας ως προς την αύξηση της μελλοντικής παραγωγής.
Οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, μετά την αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Τα αποθέματα εισροών και ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις παραγωγής. Κατά συνέπεια, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις πρώτων υλών είχαν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στις παραδώσεις προμηθειών.
Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε τον Απρίλιο, ενώ ήταν ασθενέστερος από την τάση που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας. Παρόλ’ αυτά, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τις τιμές εργοστασίων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.