του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου τεχνικού αναλυτή, μέλους της βρετανικής Society of Technical Analysts
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει «ασυγκίνητο» απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις, όπως τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και την Αγγλία, τα ερωτηματικά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, τις σχετικές με την αντιπληθωριστική πολιτική δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τη δολοφονική απόπειρα κατά του υποψήφιου πλανητάρχη Τραμπ.
Τα παραπάνω ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο και κατ’ επέκταση το δημοσιονομικό ρίσκο στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών σε μετοχές και ομόλογα.
Στα καθ’ ημάς, η συνέχιση του δομικού ράλι στο ΧΑ «περνά» σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχικές αποτιμήσεις των τραπεζών, με την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισμών να τις οδηγεί σε μερισματικές διανομές, αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυξημένο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς.
Οι σημαντικές «άμυνες» που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1.400 μονάδες καθιστούν αυτό το επίπεδο σημαντική διαγραμματική και ψυχολογική στήριξη. Η εν λόγω περιοχή τιμών «κράτησε» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι μια νέα πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα, εφόσον οι επενδυτές, την επόμενη φορά, προκρίνουν ακόμη χαμηλότερες «τιμές εισόδου».
Σε περίπτωση ανόδου, η «ζώνη» 1.462-1.472 αποτελεί «στοίχημα» για τους αγοραστικούς προκειμένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να μπει και πάλι στο «στόχαστρο» του β’ εξαμήνου.
Από άποψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος, τα… «μπάνια των επενδυτών» περιορίζουν την ορατότητα και δυσχεραίνουν την τεχνική επιβεβαίωση τασικών κινήσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως, παρότι η πολυθρύλητη «θερινή ραστώνη» δεν είναι κάτι καινοφανές, ούτε κάτι που δεν αναμέναμε και φέτος στο ελληνικό ΧΑ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «δικαιολογία» για την συλλήβδην απουσία αξιόλογων ευκαιριών στις κεφαλαιαγορές.
Αποποίηση ευθύνης: Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.