της Ελενας Ερμείδου
Σε πολύ χαμηλα και ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά ασφάλισης περιουσίας στην Ελλάδα δηλώνουν στελέχη από την ασφαλιστική αγορά στο IW.gr με αφορμή την έκδοση της μελέτης της ΕΑΕΕ για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές έναντι σεισμικών ακολουθιών στην Θεσσαλία το περασμένο Μάρτιο.
Οι άνθρωποι ζούσαν τονίζουν σε σκηνές και σε κοντέϊνερ ωστόσο η Πολιτεία αρνείται να δει την πραγματικότητα, τονίζουν, συμπληρώνοντας, αναφερόμενοι στο νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές πως οι δυνατότητες του κράτους να αποζημιώσει για να αποκατασταθούν οι ζημιές είναι περιορισμένες. Δίνουν μία ακόμα φορά έμφαση στις συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλα κράτη της Ευρώπης, ωστόσο στην Ελλλάδα αν και πολλάκις έχει ειπωθεί, έχει μείνει στα λόγια.
Είναι τραγικό και πλέον άστοχο κάθε φορά που ξεσπά μια καταιγίδα και ακολουθούν έντονες πλημμύρες ό άλλα φαινόμενα καταστροφών, τα μέσα ενημέρωσης, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων να ανακαλύπτουν τα κακώς κείμενα, τα χαντάκια, κτλ
Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα, ελκύοντας το 50% της σεισμικής δραστηριότητάς της, ωστόσο μόνο 214 ζημιές, των οποίων η αρχική πρόβλεψη
ανέρχεται συνολικά σε 1,7 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 7.779 ευρω για το
σύνολο των κινδύνων, δηλώθηκαν. Οι 224 ζημιές που δηλώθηκαν αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% των συνολικών ζημιών. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 0,8 εκατ. ευρώ .
Περισσότερα στο insuranceworld.gr