Την καλύτερη δυνατή αρχή δεδομένων των συνθηκών, έκανε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, διατηρώντας και υπερβαίνοντας το ρυθμό της προηγούμενης χρονιάς και του τελευταίου τριμήνου του 2021, παρά τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, με ένα εντυπωσιακό 7%.
Αυτός ο ρυθμός δίνει τώρα την ευκαιρία όπως ήδη σας έχει προϊδεάσει το banks.com.gr, να κινηθεί η οικονομία με ετήσιο ρυθμό 3% και άνω για το σύνολο του έτους, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες για ένα θετικό σενάριο και είναι πιθανό, να περνάμε τώρα τις πλέον δύσκολες μέρες της χρονιάς, καθώς αν επαληθευτούν τα στοιχεία, οι εισπράξεις από τον τουρισμό, μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι διοικήσεις των τραπεζών που παρακολουθούν το ζήτημα, είχαν επισημάνει με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά αντίβαρα στις πιέσεις που προκαλεί ο πληθωρισμός.
Είχαν μάλιστα εντοπίσει και τα αντίβαρα αυτά, που είναι οι επενδύσεις και η ταχύτατη μερική κάλυψη του επενδυτικού κενού, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ο τουρισμός που κινείται με ρυθμούς που προοιωνίζονται προσέγγιση του ρεκόρ του 2019 και τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης.
Και τα αντίβαρα αυτά, έκαναν ήδη την πρώτη εμφάνισή τους. Πράγματι ανατρέχοντας στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 12,7%, ο τουρισμός σημείωσε αύξηση 23% και δεν είχε ξεκινήσει καν η σεζόν ακόμα, ενώ η κατανάλωση κρατήθηκε υψηλά με τελική δαπάνη αυξημένη 10,5%. Τέλος σχεδόν το 10% προσέγγισε η άνοδος των εξαγωγών κυρίως χάρη στις υπηρεσίες, αλλά αυξημένες παρέμειναν από πέρυσι οι εξαγωγές αγαθών.
Βεβαίως η άνοδος του ΑΕΠ σε επίπεδα 7% είναι και τεχνικής μορφής ζήτημα, δεδομένης της σύγκρισης με το πρώτο τρίμηνο του 2021 που η χώρα βίωνε ακόμα το lockdown. Ωστόσο το πρώτο τρίμηνο φέτος, ο ρυθμός ήταν 2,3% αυξητικός και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται:
-Στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
-Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
-Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Για το σύνολο της χρονιάς, το πλέον σημαντικό είναι να κινηθεί καλά το τρίτο τρίμηνο που θα καταγράψει την πορεία του τουρισμού και θα μειώσει μερικώς και την πληθωριστική επίπτωση, στο τεχνικό τμήμα της σύγκρισης. Τα στοιχεία είναι πολύ αισιόδοξα και δεν αποκλείεται οι τουριστικές εισπράξεις να προσεγγίσουν αν όχι να ισοφαρίσουν κιόλας, αυτές του 2019.
Ωστόσο παρεμβάλλεται το δύσκολο δεύτερο τρίμηνο, που θα αποτυπώνει πλήρως τις επιπτώσεις του πολέμου και του πληθωρισμού, ενώ το τεχνικό κομμάτι του υπολογισμού, θα πάψει να είναι ευνοϊκό στις μετρήσεις καθώς η σύγκριση θα γίνεται με το ισχυρότερο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς όταν καταργήθηκαν οι περιορισμοί.
Τέλος σημειώνεται ότι φέτος αναμένονται δημόσιες επενδύσεις 11 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που μπορεί να όμως να αυξηθούν σημαντικά από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών συνωθούνται αιτήματα για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.
Νίκος Κωτσικόπουλος