Η μη ένταξη της ελληνικής αγοράς σε πλαίσιο παρακολούθησης από τον οίκο MSCI ήταν αναμενόμενη, μετά μάλιστα την αυστηροποίηση των όρων/κριτηρίων (στην οποία είχε αναφερθεί ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ), και λίγο έως ως πολύ προεξοφλημένη, για αυτό και δεν επηρέασε την αγοραστική στάση των επενδυτών.
Ακολούθησε η έκθεση της JPMC, με την οποία εκτιμάται ότι μια πιθανή μετάταξη στην κατηγορία των Aναπτυγμένων Aγορών (Developed Markets) από των Αναδυόμενων (Emerging) θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για γνωστή θέση των αναλυτών του οίκου (από τις αρχές του 2024) που σχετίζεται με την «έλλειψη επαρκούς μεγέθους-βάθους» και τον ενδεχόμενο κίνδυνο το ΧΑ, από τα κύρια των ΕΜΕΑ, να περιοριστεί στα περιφερειακά των DM. Θα φανεί στην εξέλιξη του δεύτερου εξαμήνου κατά πόσον θα μπορεί η αγορά να προσβλέπει σε ουσιαστική και όχι συμβολική αναβάθμιση.
Τα θετικά σημεία της έκθεσης του οίκου MSCI: οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τις ελληνικές εποπτικές αρχές έχουν δοκιμαστεί στην πράξη από τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στα κριτήρια Εκκαθάρισης και Διακανονισμού, στον Δανεισμό Μετοχών και στις Ανοιχτές Πωλήσεις. Παράλληλα, η χώρα πληροί, πλέον, και τα μακροοικονομικά κριτήρια ανάπτυξης που απαιτούνται για να ενταχθεί στις Αναπτυγμένες Αγορές. Κριτήρια που πιθανόν να «μετρήσουν» στην αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s Dow Jones Indices, τον Ιούλιο. Ο οίκος έχει εντάξει το ΧΑ σε “watch list”, αναγνωρίζοντας ότι πληρούνται: η επενδυτική αξιολόγηση, η δομή της αγοράς, τα κριτήρια προσβασιμότητας και τα κριτήρια μεγέθους/ρευστότητας. Η προσθήκη σε “watch list” ενισχύει σημαντικά το ενδεχόμενο σε προοπτική 12-18 μηνών να αναβαθμιστεί το ΧΑ.
Πιο σημαντική θεωρείται η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE/Russell, τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης. Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική αγορά πληροί όλα τα βασικά και τα ποιοτικά επενδυτικά κριτήρια και είναι ήδη σε “watch list” με «ανοιχτό το παράθυρο» ενός upgrade.
Το ενδιαφέρον στη βαθμολόγηση του FTSE/Russell; Συμπεριλαμβάνει και το κριτήριο του επαρκούς αριθμού εισηγμένων (τουλάχιστον 5, σε αντίθεση με την JPMC), γεγονός που δίνει πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο της αναβάθμισης. Θα μπορούσε αυτή η προοπτική να συντηρήσει εντός παιδιάς έναν ικανό αριθμό long επενδυτών το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου; Καταρχάς, ο Ιούλιος, σύμφωνα με την ανάλυση ιστορικών στοιχείων της Visual Capitalist, είναι ο τέταρτος πιο δυνατός μήνας μετά τον Δεκέμβριο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τον Αύγουστο, που συγκαταλέγεται στους σχετικά πιο αδύναμους.
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK