Toν ρόλο της ως βασικού εταίρου των ελληνικών επιχειρήσεων για ένα αύριο προόδου, ευημερίας και αειφορίας επιβεβαιώνει η Alpha Bank, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της στην εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Η Τράπεζα απευθύνει πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2009, η Alpha Bank είναι σε θέση να επιτελέσει ηγετικό ρόλο στη νέα εποχή που σηματοδοτεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στηρίζοντας έμπρακτα τη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο βιώσιμο, ψηφιακό και εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης.
Με συνέπεια και σταθερά προσηλωμένη στο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Τράπεζα παρείχε το 2021 νέα δάνεια περί τα 5 δισ. ευρώ από την μικρότερη επιχείρηση έως και τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται η διοργάνωση μακροχρόνιων χρηματοδοτήσεων στην Ολυμπία Οδό (επέκταση Πάτρα – Πύργος), η ανάπτυξη μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση του Astir Palace και τoυ επενδυτικού προγράμματος πέντε ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η Blackstone στην Ελλάδα, έργα αειφορίας και έργα αστικών αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, όπως ο Πύργος Πειραιά, το ιστορικό κτήριο του Μινιόν αλλά και πολυάριθμες χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας καθώς και σε ανερχόμενους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, η Alpha Bank συνέδραμε Πελάτες της στην άντληση 3 δισ.€, από την ελληνική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και συμβούλεψε σε σημαντικότατες συμφωνίες, όπως η αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και η εξεύρεση επενδυτών για την ΔΕΠΑ Υποδομών.
Ο Γενικός Διευθυντής – Wholesale Banking της Alpha Bank Ιωάννης Εμίρης δήλωσε:
- «Η Alpha Bank εκταμίευσε μέσα στην τελευταία διετία περισσότερα από Ευρώ 10 δισ. προς την ελληνική οικονομία, παραμένοντας στο πλευρό της επιχειρηματικότητας και υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που είναι συνώνυμη της Προόδου και της Αλλαγής.
- Η συγχρηματοδότηση με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας αποτελεί τη συνέχεια του ‘νήματος’ που συνδέει την Alpha Bank με τη συνεπή και αποτελεσματική οριζόντια στήριξη της ελληνικής οικονομίας εδώ και δεκαετίες.
- Δίπλα σε κάθε επόμενο βήμα και κάθε επιχειρηματικό όραμα αξίας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να σταθούμε αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του «Ελλάδα 2.0» για την περαιτέρω μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό τους, λειτουργώντας όχι απλώς ως δανειστής τους, αλλά ως ουσιαστικός συνοδοιπόρος και σύμβουλός τους».
Έναρξη υποβολής αιτημάτων χρηματοδότησης
Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων να λάβουν προνομιακή δανειοδότηση, η Alpha Bank υλοποιεί ένα οργανωμένο πλάνο ενεργειών για την καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών, ενώ, σε ειδικά διαμορφωμένη ενότητα στην ιστοσελίδα της, έχει δημοσιεύσει τη σχετική Πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από το ΤΑΑ.
H Πρόσκληση παρέχει στους ενδιαφερομένους πληροφορίες για όλο το πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και οδηγίες για τη σύνταξη του φακέλου υποβολής αίτησης, ενώ όλοι οι όροι της Πρόσκλησης καθώς και οι όροι που θα αναρτώνται από την Τράπεζα στην ιστοσελίδα www.alpha.gr είναι υποχρεωτικοί για όσους συμμετέχουν στη διαδικασία.
Τα δανειακά κεφαλαία θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση Επιλέξιμων Επενδύσεων που εμπίπτουν στους ακόλουθους πέντε θεματικούς άξονες-πυλώνες του ΕΣΑΑ:
α) πράσινη μετάβαση,
β) ψηφιακός μετασχηματισμός,
γ) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη,
δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και
ε) εξωστρέφεια.
Τα Επιλέξιμα Επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και από Δάνεια Συγχρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. H μέγιστη χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ορίζεται στο 50% του Επιλέξιμου Επενδυτικού σχεδίου, με τη συμμετοχή των τραπεζών να ορίζεται τουλάχιστον στο 30% και των επενδυτών τουλάχιστον στο 20%.
Η εκταμίευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 26 Αυγούστου 2026.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU