Το κόστος του χρήματος στο πλανήτη αλλάζει. Σε πολλές περιοχές της υφηλίου, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν για να σταματήσει η απαξίωση του χρήματος και να δοθεί το σύνθημα ότι ο πληθωρισμός ξαναμπαίνει στην ατζέντα των κυβερνήσεων.
Αυτή την εβδομάδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα δώσουν το δικό τους στίγμα της πολιτικής τους για το ύψος των επιτοκίων και τις παρεμβάσεις τους στις αγορές χρήματος.
Πέντε κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα για το ύψος των επιτοκίων: η Τράπεζα της Αγγλίας και οι νομισματικές αρχές Βραζιλίας, Ινδίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of England η οποία προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων της Στερλίνας, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της –επιπλέον όλων των άλλων τεχνικών παραγόντων- και την πορεία της Βρετανίας προς το διαζύγιο με την Ευρώπη, το BREXIT.
Γενικότερα, πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που επισημαίνουν ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η σταδιακή ανάκαμψη του πληθωρισμού επιβάλλουν περιορισμούς στη ροή του χρήματος, υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στην Αυστραλία και της Νέα Ζηλανδία, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν αύξηση των βασικών τους επιτοκίων μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους παρά το γεγονός ότι στις δικές τους οικονομίες ο πληθωρισμός διατηρείται ακόμη ελαφρώς χαμηλότερα του επίσημου στόχου. Προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων υπάρχουν και για την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και ομολόγων αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές περιμένουν αύξηση των επιτοκίων (από 6% σήμερα) μέσα στο έτος.
Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό 6,75%.