Της Κυρέλας Πέτρου
Περίοδο αναδιάρθρωσης διανύει η εγχώρια αγορά αλλαντικών. Το.. μενού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, εξαγορές, πτωχεύσεις και εκποιήσεις, με πρωταγωνιστές στις περισσότερες περιπτώσεις τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και Δημήτρη Βιντζηλαίο της Impala Investment, που επιθυμούν να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά, αλλά και την εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH, που έχει αναλάβει τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΑΤΕ.
Ο πρώτος, μετά την απόκτηση της Νίκας, έβαλε στο στόχαστρο την Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙ.Κ.Η), η οποία πλέον βρίσκεται σε δεινή θέση. Ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία ο κ. Θεοδωρόπουλος απέσυρε το ενδιαφέρον του. Σε συζητήσεις για την απόκτηση της ΒΙΚΗ βρίσκεται και η Impala Investment, η οποία απέκτησε, μεταξύ άλλων, την Λακωνική Τροφίμων.
Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μέλλον της ΒΙ.ΚΗ, ενώ άγνωστο είναι αν θα εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΒΕΚΚΑ, που βγαίνει και πάλι σε πλειστηριασμό.
Σε ό,τι αφορά την ΒΙ.ΚΗ, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας δεν εκδίκασε τελικά την Παρασκευή, την αίτηση της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας για υπαγωγή της στο άρθρο 106α παρ. 6, του πτωχευτικού κώδικα. Εργαζόμενοι και πιστωτές αναμένουν αν θα εκδικαστεί η υπόθεση από το Μονομελές Πρωτοδικείο, όπως έγινε και στην περίπτωση της συγγενούς εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών, LAKY.
Στην περίπτωση ωστόσο που η υπόθεση παραπεμφθεί, η ΒΙ.ΚΗ χάνει την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Σημειώνεται ότι η αλλαντοβιομηχανία, συμφερόντων της οικογένειας Παπαγιάννη, από τις αρχές του έτους, οπότε και κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της μετά από σχετική διαταγή που εξέδωσε στις 6 Φεβρουαρίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας. Σύμφωνα με την εν λόγω διαταγή απαγορεύονται προσωρινά και συγκεκριμένα έως τις 11 Μαΐου, δηλαδή έως την προηγούμενη Παρασκευή, οι ατομικές διώξεις κατά της εταιρείας και κατά των υπέρ αυτής εγγυητών, ενώ απαγορεύεται σε κάθε τρίτο προμηθευτή να διακόψει την παροχή των αναγκαίων για τη λειτουργία της υπηρεσιών, υπό τον όρο εξόφλησης των κατά μήνα, τιμολογούμενων υπηρεσιών των τρίτων προμηθευτών.
Επισημαίνεται ότι βασικό λόγο της εμπλοκής που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να αποτελεί η ασυμφωνία των εν δυνάμει επενδυτών με την PQH (εκκαθαρίστρια των npl’s της πρώην ΑΤΕ).
BEKKA
Η ίδια εκκαθαρίστρια, βγάζει σε πλειστηριασμό και το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΕΚΚΑ.
Πρόκειται για τη μονάδα της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας της Κορίνθου, συνολικής επιφάνειας 9 χιλ. τετραγωνικών, καθώς και ενός οικοπέδου της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδο) 10,5 χιλ. τετραγωνικών. Η εκκαθαρίστρια PQH, στην οποία πέρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της ΒΕΚΚΑ, έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση για την πώληση των δύο ακινήτων, με προθεσμία κατάθεσης γραπτών προσφορών την 8η Ιουνίου 2018.
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της ΒΕΚΚΑ είχε επιχειρηθεί να πωληθεί ξανά το 2013, ανεπιτυχώς. Στην αγορά εκτιμάται ότι αυτή τη φορά μπορεί να προκύψει ενδιαφέρον. Η ΒΕΚΚΑ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Πριμέντα, τελεί υπό ειδική διαχείριση έχοντας ουσιαστικά καταστεί ανενεργή από το 2004, καθώς αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις μεγάλες οφειλές προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.
Στα τέλη του 2003 υπέβαλε αίτηση να ενταχθεί σε καθεστώς επιτροπείας με στόχο την εξυγίανσής της, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί.