Στη δημιουργία μίας μεγάλης βάσης δεδομένων στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου Περιουσιολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δρομολογηθεί το τελικό στάδιο της δημιουργίας του περιουσιολογίου.

Στο περιουσιολόγιο θα περιληφθούν όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή του οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Εφορία θα περάσουν αυτόματα στην ηλεκτρονική καρτέλα περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου.

Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά δεν γνωρίζει η Εφορία, όπως οι καταθέσεις, οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις και τα δικαιώματα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι.

Ταυτόχρονα, όσοι διαθέτουν πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης κάποιας αξίας και άνω καθώς μετρητά πάνω από ένα όριο θα κληθούν να τα δηλώσουν προκειμένου να καταχωρηθούν στο περιουσιολόγιο. Το ίδιο θα γίνει και με τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Με την εφαρμογή του περιουσιολογίου ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την κατάργηση των «άδικων» τεκμηρίων όπως τα ξέρουμε. Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο περιουσίας ενώ τα φορολογητέα εισοδήματα θα καθορίζονται βάσει πραγματικών εσόδων και εξόδων και οι πολίτες θα έχουν σοβαρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το περιουσιολόγιο να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων. Ωστόσο, στο όνομα της δικαιότερης φορολόγησης και της φορολόγησης των «πλουσίων», το μεγάλο θύμα μπορεί να είναι η ίδια η ελληνική οικονομία.

Η δημιουργία του περιουσιολογίου θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις με ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, όπως άλλωστε έγινε και με την πρόσφατη προσπάθεια για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες.

Τα κύρια σημεία κριτικής που δέχεται το Περιουσιολόγιο είναι: 

– Η ασφάλεια των δεδομένων, δηλαδή ο κίνδυνος διαρροών που μπορούν να φέρουν σε ευάλωτη θέση τους πλουσίους

– Η εκδήλωση κύματος «φορολογικής μετανάστευσης» από εύπορους πολίτες που, λόγω του Περιουσιολογίου, θα σπεύσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία εκτός Ελλάδος.

Η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι υποχρεωτική και θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές ποινές για όσους τα αποκρύπτουν.

Newsbomb