Η σημασία των βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων ήταν ένα από τα καίριας σημασίας ζητήματα που αναπτύχθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια του 8ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.
«Η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αειφορικής διαχείρισης της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για ένα βιώσιμο αγροτικό τομέα. Η αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας και των σύγχρονων αρδευτικών συστημάτων, οι βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές συμβάλλουν στη βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά και ισχυροποιούν την οικονομική αποτελεσματικότητα- συνεπώς αυξάνουν και το αγροτικό εισόδημα» επισήμανε ο Αλέξης Πολυτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνοντας ότι «oι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές αποτελούν και τους κρίσιμους παράγοντες για τον τραπεζικό δανεισμό».
Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις υγιείς επενδυτικές δράσεις του αγροτικού κόσμου, καθώς θεωρεί ότι οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγής και των όρων εμπορίας, τη μείωση του κόστους εισροών, την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα συμβάλει στο ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέας της χώρας, μέσω της συνεργασίας της με τη Neuropublic, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυτάκης: «Η ψηφιακή γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας, καθώς εστιάζει στην εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πόρων και στην ορθολογική εφαρμογή των εισροών (π.χ. σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα), με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τους αγρότες, τις αγροτικές επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα λοιπά συνεργατικά σχήματα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».