Οι ελληνικές επιχειρήσεις μες την κρίση βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν δραματικές αλλαγές ως προς την ρευστότητά τους, το κόστος δανεισμού τους και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Το 65% δηλώνει ότι η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία, ενώ μόνο 12% δήλωσε ραγδαία αύξηση των κερδών του.
Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας με στόχο να δώσει μια συνολική αλλά και ειδική εικόνα πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα
Στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν 908 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κάθε μεγέθους και από τη συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας.
Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι τα εξής:
- Το 65% δηλώνει ότι η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία, ενώ μόνο 12% δήλωσε ραγδαία αύξηση των κερδών του.
- Μόλις το 17%, δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα, σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους.
- Εξ αυτών, το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το 55% σε συνεργασία με τις τράπεζες.
- Μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου κάτω των 10.000 ευρώ.
- Όμως, μόνο δύο στις δέκα έχουν συνάψει δάνειο με επιτόκια χαμηλότερα του 4%.
- Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη σύναψη νέων δανείων.
- Έξι στις δέκα εταιρείες (57%) δεν προτίθενται να ζητήσουν νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα τη μη τόνωση της ρευστότητάς τους, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων (77%).
Απώτερος σκοπός της έρευνας υπήρξε η διερεύνηση της έλλειψης ρευστότητας, που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και η δυσπιστία στην αγορά για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.
Αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης στο επισυναπτόμενο αρχείο.