Ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αποχώρησης διαμερισμάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξετάζουν εναλλακτικές -προετοιμασία για χρήση από οικογένειες και φοιτητές- για την επόμενη σεζόν έως ότου φανεί “φως στο τούνελ” για την τουριστική κίνηση.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα δεδομένα από τις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κτλ.), η δραματική μείωση των κρατήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και η αρνητική εικόνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, εξαιτίας της εκτίναξης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πλειονότητα των χωρών, διέψευσαν μια και καλή τις ελπίδες για ενδεχόμενη ανάκαμψη της αγοράς από το φθινόπωρο και μετά.
Εξαιρετικά δύσκολος θα είναι ο Σεπτέμβριος με βάση την εικόνα των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο της χώρας κινείται σε επίπεδο χαμηλότερο του 30%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 100 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2019, η μέση πληρότητα ήταν υπερδιπλάσια, καθώς ξεπερνούσε το 65% πανελλαδικά, ενώ η μέση τιμή ανά κατάλυμα διαμορφωνόταν σε 80 ευρώ.
Έτσι, με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις 19 Αυγούστου,
- τα προς εκμίσθωση καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 8.990, για πρώτη φορά από το 2018.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, υπολογίζεται οτι
- έχουν αποχωρήσει από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περίπου 2.800 – 3.000 κατοικίες, αρχικά γιατί η δραστηριότητα δεν ήταν πλέον βιώσιμη και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ζήτησης. Τα στοιχεία προκύπτουν από την πλατφόρμα στατιστικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA.
Στην Αθήνα, τον περσινό Σεπτέμβριο, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχε ανέλθει σε 64%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 62 ευρώ
Πριν από λίγους μήνες, όταν πρωτοεμφανίστηκε το ζήτημα της πανδημίας, η αρχική εκτίμηση αρκετών στελεχών της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήταν ότι καταρχάς, τα καταλύματα θα πληγούν λιγότερο σε σχέση με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία θα αποφύγουν οι τουρίστες. Επίσης, υπήρχε αισιοδοξία λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος κρουσμάτων από την χώρα μας και την θετική δημοσιότητα που εισέπραξε συνολικά ως τουριστικός προορισμός. Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο για μερική αναπλήρωση των απωλειών το φθινόπωρο, θεωρώντας ότι η πανδημία θα μετέθετε την τουριστική σεζόν μερικούς μήνες μετά, δηλαδή, ότι αρκετοί επισκέπτες θα έρχονταν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα σχεδόν καλοκαιρινές, αντί π.χ. για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι ελπιδοφόρες προβλέψεις (αντιμετώπιση της πανδημίας, λίγα κρούσματα) στελεχών της αγοράς -στην αρχή της πανδημίας υπήρχε η άποψη ότι τα aibnb θα πληγούν λιγότερο συγκριτικά με τα ξενοδοχεία – για μερική αναπλήρωση το φθινόπωρο, διαψεύδονται, όπως φαίνεται καθώς και οι λίγοι τουρίστες του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, φαίνεται ότι θα απουσιάσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.