Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Οι επαγγελματίες εκτιμητές που έχουν αναλάβει να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δεν έχουν στα χέρια τους αρκετές συναλλαγές, αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ώστε να καταλήξουν σε μια αξιόπιστη καταγραφή της σημερινής τους εμπορικής αξίας.
Η κυβέρνηση ωστόσο βρήκε τη λύση. Πυξίδα για τις αξίες –λέει- θα είναι το Airbnb. Από τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες, για να ενισχύσουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, καταφεύγουν στη λύση του Airbnb, δηλαδή της ενοικίασης των κατοικιών τους για τουριστική χρήση, οι εκτιμητές μπορούν να πάρουν ως δεδομένο ότι αυτές οι συναλλαγές είναι …ενδεικτικές της εμπορικής τους αξίας!
Αφού νοικιάζουν τα διαμερίσματα και εισπράττουν π.χ. 50 Ευρώ την ημέρα, η εμπορική αξία αυτών των διαμερισμάτων (δηλαδή η απόδοση εισοδήματος) πρέπει να εκτιμηθεί με βάση αυτές τις συναλλαγές.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως εκτίναξη των τιμών ζώνης έως και +60% σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «φθηνές» και «λαϊκές», πλην όμως λόγω τουριστικής κίνησης αναβαθμίζονται αυτομάτως!
Κλασικό παράδειγμα το… παρακατιανό Κουκάκι το οποίο ως περιοχή δεν προσφέρει κάτι εξαιρετικό εκτός από την εγγύτητα στην Ακρόπολη κι επομένως είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο.
Όλες οι περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας –ακόμη και τα Εξάρχεια- αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων ξαφνικά αναβαθμίζονται εμπορικά και φυσικά δικαιολογούν υψηλότερες «αντικειμενικές αξίες». Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις γειτονιές της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», περιοχές του Σαρωνικού, αλλά και κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε στάση του Μετρό.
Τα δεδομένα για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι δύο:
1. Σε πολλές περιοχές της χώρας -κυρίως στην επαρχία αλλά και στις «λαϊκές συνοικίες» του λεκανοπεδίου- οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των πραγματικών -το Airbnb το αποδεικνύει- παρά την οικονομική κρίση.
2. Στο εξής δεν θα υπάρχουν τιμές ζώνης κάτω των 800 ευρώ, καθώς αυτό το ποσό καλύπτει οριακά το κατασκευαστικό κόστος. Δεδομένου ότι η τιμή ζώνης αποτελεί την ενδεικτική τιμή νεόδμητης κατοικίας στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, δεν είναι δυνατόν να ορίζονται φορολογικές αξίες χαμηλότερες του κατασκευαστικού κόστους.
Τα δεδομένα συνηγορούν ώστε με την αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων, ο νέος ΕΝΦΙΑ μαζί με τον περιβόητο, παράνομο και παράλογο «συμπληρωματικό φόρο» θα προσφέρουν στην κυβέρνηση μια νέα σταθερή πηγή αυξημένων φορολογικών εσόδων ικανή να στηρίξει τα πρωτοφανούς ύψους πρωτογενή πλεονάσματα (8 δις Ευρώ το χρόνο) που υπόσχεται η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να πετύχει την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια.
Και δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Όλοι οι φόροι των ακινήτων παρακολουθούν την άνοδο των αντικειμενικών αξιών: Ο φόρος μεταβίβασης, οι γονικές παροχές, οι δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ αλλά κυρίως τα ΤΕΚΜΗΡΙΑ.
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αγωνιούν για τις περιουσίες τους.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών εκτιμητών για να δικαιολογήσει μια νέα βαριά φορολογία στα ακίνητα.
Στο τέλος –όπως συνήθως συμβαίνει- θα κάνει μια «θεαματική παρέμβαση» ο Πρωθυπουργός θα μειώσει επιλεκτικά και αυθαίρετα κάποιες τιμές ζώνης σε «λαϊκές συνοικίες» για να αποδείξει την «κοινωνική του ευαισθησία».
Φυσικά, όπως το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει για μία ακόμη φορά την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης «Τράπεζας Γης» κάποια στιγμή στο μέλλον ώστε να μπορούν να αναπροσαρμόζονται οι τιμές της Εφορίας στα επίπεδα των τιμών της αγοράς με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα…