Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
Η περασμένη εβδομάδα δεν περιείχε πολλές ειδήσεις και οι αγορές ομολόγων και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου γενικά, διαπραγματεύονταν σε αρκετά στενά εύρη.
Οι αγορές μεταθέτουν στο μέλλον τις μειώσεις επιτοκίων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Οι οικονομίες παγκοσμίως δημοσιεύουν γενικά θετικά στοιχεία, ωστόσο τα δεδομένα του πληθωρισμού παραμένουν πεισματικά πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που περιορίζει ολοένα και περισσότερο το χρονοδιάγραμμα και το πεδίο για μειώσεις των επιτοκίων.
Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται πολλές ανακοινώσεις απο τις Κεντρικές Τράπεζες. Μια αρκετά σημαντική ανακοίνωση αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό γενικά τείνουν να είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο στις μεγαλύτερες οικονομίες, ως ένδειξη ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα μια παγκόσμια τάση παρά ένας εγχώριος παράγοντας.
Οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα μεταφραζόταν σε αναθεώρηση των προσδοκιών για μειώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρα από αυτήν του Ιουνίου και δυνητικά θα ενίσχυε το ευρώ.
Στερλίνα
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Απρίλιο ήταν τα πιο πρόσφατα που έδειξαν ότι η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού του 2023 έχει σταματήσει στα περισσότερα μέρη.
Ο δομικός δέικτης έπεσε κάτω από το 4% , αλλά ο αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι αγορές.
Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένει επίμονα υψηλός, κοντά στο 6%, και οι αγορές δεν αναμένουν πλέον μείωση επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο, τάση που παρατηρούμε πλέον στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες.
Η προκήρυξη των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 4 Ιουλίου δεν είχε ουσιαστικά καμία επίδραση στις αγορές, καθώς αυτές έχουν ήδη συμβιβαστεί με την προοπτική μιας συντριπτικής νίκης των Εργατικών.
Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο γενικά θετικός τόνος στα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να τροφοδοτούν ένα ράλι στη στερλίνα.
Ευρώ
Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μαΐου εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο αδύναμοι από το αναμενόμενο, αλλά παραμένουν συνεπείς με τη σταθερή -αν και θεαματική- οικονομική ανάπτυξη, με έναν ισχυρό τομέα υπηρεσιών να αντισταθμίζει την αδυναμία στη βιομηχανική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι δεδομένη, αλλά όπως και αλλού, οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν το χρονοδιάγραμμα για μελλοντικές περικοπές. Οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον μια πλήρη δεύτερη μείωση επιτοκίων πριν από τα μέσα του φθινοπώρου. Εστιάζοντας στα στοιχεία του πληθωρισμού για το Μάιο, αν παρατηρηθούν ανοδικές εκπλήξεις, όπως έγιναν αλλού, θα περιμέναμε το κοινό νόμισμα να μην αποδυναμωθεί.
Δολάριο ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα η επιθετική ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τροφοδότησε την άνοδο του δολαρίου. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε τώρα, αλλά στην αρχή του έτους οι αγορές προεξοφλούσαν μείωση πάνω από 25 μονάδες βάσης για το 2024. Στην παρούσα φάση, εκτιμάται οτι δύσκολα θα γίνουν περισσότερες απο μια μειώσεις.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της εβδομάδας θα είναι ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για το Μάιο, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Αυτός είναι ο προτιμητέος από τους αξιωματούχους της Fed δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μειωμένα στοιχεία σε σχέση μετα προηγούμενα και οποιαδήποτε απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει τις αγορές να εξετάσουν περαιτέρω τις προοπτικές για τυχόν περικοπές το 2024.
- O Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury