Του Enrique Diaz – Alvarez
Ακόμη μια εβδομάδα ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου είχε προβλέψιμη επίδραση στις αγορές συναλλάγματος. Το ιαπωνικό γεν βρέθηκε στην κορυφή από πλευράς αποδόσεων την περασμένη εβδομάδα, ακολουθούμενο από το δολάριο ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έμεινε ξανά στάσιμο, και τα νομίσματα με τα οποία γίνονται συναλλαγές στα εμπορεύματα όπως η κορόνα Νορβηγίας και το δολάριο υποχώρησαν απότομα. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται εξαιρετικά έναντι του ευρώ, σε ένδειξη ότι η αύξηση των τιμών των commodities εξακολουθεί να είναι κινητήριος παράγοντας στις ανταλλαγές νομισμάτων.
Το βασικό μέλημα που οδηγεί τις αγορές είναι ο βαθμός στον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σύμφωνα με τους στόχους χωρίς σοβαρή ζημιά στις προοπτικές ανάπτυξης. Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας, όπως οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Τρίτη, θα αποκτήσουν πρόσθετη σημασία. Ωστόσο, θα είναι μια εβδομάδα ανακοίνωσης δεδομένων, και ως εκ τούτου τα μηνύματα από στελέχη των κεντρικών τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο.
Εκτός από μια λίστα ομιλητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσοχή αξίζει η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Απριλίου. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη Τετάρτη, θα είναι το κλειδί για τη στερλίνα.
Στερλίνα
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο, αν και ορισμένες λεπτομέρειες στους αριθμούς (όπως ισχυρές επενδύσεις, ασθενής δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση) ήταν πιο θετικές. Αυτήν την εβδομάδα, τα στοιχεία για τον ονομαστικό πληθωρισμό αναμένεται κινηθούν σε ένα ακόμη υψηλό πολλών δεκαετιών, πιθανώς πάνω από το 9%, και επίσης θα δούμε αύξηση στον βασικό δείκτη, που αναμένεται να κινηθεί πάνω από 6%. Η στερλίνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί πρόσφατα, τουλάχιστον έναντι άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε κάποια σημαντική ανάκαμψη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως ότου η Τράπεζα της Αγγλίας μετατοπίσει τη ρητορική της προς πιο επιθετική σύσφιξη. Αυτήν την εβδομάδα, είναι πιθανόν αυτό να γίνει από μια σειρά ομιλητών ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αν και ίσως να είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.
Ευρώ
Ελλείψει ανακοινώσεων σημαντικών οικονομικών δεδομένων, τους traders απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα ζητήματα όπως η προμήθεια φυσικού αερίου και η επίδρασή της στη βιομηχανική παραγωγή. Εκτός από αυτό, τα δεδομένα για το γενικότερο κλίμα δεν ήταν καλά, αλλά σημειώνουμε ότι οι πιο σημαντικοί δείκτες PMI συνεχίζουν να διατηρούνται στην περιοχή ανάπτυξης. Είναι δύσκολο να δούμε υψηλούς κινδύνους ύφεσης με τον σύνθετο δείκτη πολύ πάνω από το 55 (το 50 υποδηλώνει σταθερή απόδοση). Η αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς μια επιθετική ρητορική δεν έχει ακόμη βοηθήσει το κοινό νόμισμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να το κάνει. Με ένα πλήθος ομιλητών και με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τράπεζας τον Απρίλιο να δίδονται στη δημοσιότητα επίσημα αυτή την εβδομάδα, ίσως υπάρχει μια ευκαιρία για ένα ράλι του ευρώ με αντίθετη τάση.
Δολάριο ΗΠΑ
Τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν μετέβαλαν σημαντικά την εικόνα μιας οικονομίας σε πλήρη απασχόληση, που εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς. Τα στοιχεία της μεταποίησης και των λιανικών πωλήσεων που δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα θα παρέχουν τις τελευταίες πληροφορίες για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά είναι απίθανο να κινήσουν πολύ τη βελόνα. Το ενδιαφέρον για τους traders συναλλάγματος θα παραμείνει στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια θα αρχίσουν σιγά σιγά να σταματάνε από τους traders, και μια σταθεροποίηση στις χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσε να είναι αρκετή ώστε το δολάριο ΗΠΑ να χάσει ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη του.
{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}