Γράφει η «ξενοδόχος»
Όσο βγαίνουν προς την επιφάνεια της δημοσιότητας, τα επίσημα στοιχεία τόσο επιβεβαιώνεται η (πιο απαισιόδοξη) πρόβλεψη από πλευράς των τουριστικών φορέων για το 1/5 των εισπράξεων φέτος σε σύγκριση με πέρυσι λόγω κορωνοϊού.
Σήμερα Δευτέρα, αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι για το εννιάμηνο του 2020- οπότε περιλαμβάνεται και το κρίσιμο τρίτο (και πιο θερμό) τρίμηνο κάθε χρονιάς λόγω εποχικότητας τα τουριστικά έσοδα έφθασαν μόλις τα 3,5 δισ. ευρώ.
- Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά -78,2% σε σύγκριση με τα 16,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι αφίξεις ταξιδιωτών ήταν μειωμένες σε ποσοστό πάνω από –77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Το εννιάμηνο του 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν επίσης σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στα 14,1 δισ. ευρώ.
Για το μήνα Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ταξιδιωτών ήταν στο ¼ των περυσινών σημειώνοντας, ενώ σε επίπεδο εισπράξεων, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά -71,4% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις μόνο για το Σεπτέμβριο φέτος ήταν μόλις στα 825 εκατ. ευρώ από τα 2,9 δις. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2019 και τα 2,45 δις. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2018.
Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τον κλάδο, στις ‘’μαύρες μέρες’΄που διανύει ο κλάδος από την πρόθεση της κυβέρνησης (δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα) για αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα 3 εκατ. ευρώ.
- «Ωστόσο, είναι αναγκαίο, άμεσα, αυτή η δέσμευση να γίνει πράξη για τον ξενοδοχειακό κλάδο που δίνει μάχη επιβίωσης, στερούμενος αντικειμένου δραστηριότητας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.