Γράφει ο Θεόδωρος Γιαμμιάς

 

Mario Draghi : ‘’We will do whatever it takes’’ ….είχε πει στις 26 Ιουλίου του 2012 , σώζοντας το Ευρώ και την συνοχή της ευρωζώνης τότε …

Την περασμένη Πέμπτη σε μια ακόμη βαρυσήμαντη δήλωση του (χωρίς όμως πια να βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΚΤ) είπε: ‘’Είμαστε σε πόλεμο,  να διαγραφούν τα ιδιωτικά χρέη’’…

Είναι φανερό πως βαδίζουμε στην αυγή μιας τερατώδους κρίσης (για καιρό ειρήνης) τέτοιας που ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν. Το ζητούμενο είναι πως με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και μάλιστα σε δυο επίπεδα , τόσο στο οικονομικό όσο και στο υγειονομικό , επιβάλεται όλες οι κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα , τολμηρά , ρηξικέλευθα και ουσιαστικά μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί η συνοχή των κοινωνιών , και η πίστη στην οικονομία .

  • Το αποτέλεσμα που προκαλεί το γενικό lock out έρχεται με τόση δύναμη  που θα κονιορτοποιήσει πολιτικές και δράσεις κατώτερες των περιστάσεων.

Ήδη υπάρχουν κλάδοι που θεωρούνται ‘’ξεγραμμένοι’’ από τους αναλυτές , ξενοδοχεία , (Τουρισμός γενικότερα) , κρουαζιέρες , εστίαση , αερογραμμές , οτιδήποτε έχει σχέση με συνάθροιση  , μικρές επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση σε ‘’γραμμές χρηματοδότησης’’ , καίγονται κάθε λεπτό που περνά , η κατανάλωση υποχωρεί με ρυθμούς απίστευτους , ενώ το πετρέλαιο δημιουργεί το δικό του σπιράλ θανάτου ιδιαιτέρως για τα κράτη που το παράγουν όπου οι συνθήκες που εξυφαίνονται προσομοιάζουν με ‘’Δευτέρα Παρουσία’’.

Οι Αμερικανοί για μια ακόμη φορά αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και βγαίνουν ‘’proactive’’με μέτρα τρομακτικής δυναμικής .

‘’’’Απεριόριστη ρευστότητα για την αγορά’’’’ είπε ο Πρόεδρος δίνοντας το κατάλληλο ‘’σινιάλο’’ , ενώ στη συνέχεια δήλωσε ‘’Δεν μπορεί το φάρμακο να είναι πιο θανατηφόρο από το πρόβλημα’’ ξανακάνοντας σαφείς τις προθέσεις του ……

Εδώ στην Ευρώπη μιλάμε για ‘’προληπτικές γραμμές στήριξης’’ ‘’μνημόνια χρέους’’ και ‘’monetary outright transactions’’ …….  Φαιδρά πράγματα δηλαδή …

Ειναι άραγε μόνο ο ‘’ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ TRUMP’’ που αρνείται να σφαγιάσει τη χώρα του υπο το καθεστώς του γενικού lock out;

Όχι βέβαια. Kαι ο Vladimir Puttin δήλωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσει η οικονομική ζωή της χώρας , αλλά και άλλοι ηγέτες…

Σε κάθε περίπτωση το ανέκδοτο με την Eυρωπαική Ένωση (της “πάρτης” του καθενός) που δεν αντιλαμβάνεται πως έχει ….. ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ….. που δεν αντιλαμβάνεται πως σε ένα έκτακτο γεγόνος όπως είναι μια φυσική καταστροφή ή ΕΝΑΣ ΛΟΙΜΟΣ (όπως τώρα) πρέπει να πάρει άμεσα , πειστικά , και υπεράνω πάσης αμφιβολίας μέτρα για την προστασία των λαών των μελών της , πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή…

Αν θέλουν οι ιθύνοντες τόσο εδώ όσο και πανευρωπαικά να ‘’μείνουμε σπίτι’’ θα πρέπει να είναι την ίδια στιγμή έτοιμοι να εγγυηθούν ότι θα μπουν χρήματα ανά ΑΦΜ , πλήρης απαλλαγή οποιασδήποτε υποχρέωσης για όσο διάστημα θα επιβληθεί το lock out και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της επόμενης μέρας για τις επιχειρήσεις και οπωσδήποτε θα πρέπει να εκδoθεί χρέος το οποίο στη συνέχεια θα απορροφηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  •  Όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα που κλυδωνίζουν την ιδιωτική οικονομία , το Κράτος πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει τον ισολογισμό του και να αποροφήσει τη ζημιά , διαφορετικά ‘’μας μένει το φάρμακο … αλλά πεθαίνει ο ασθενής …’’
  • Ειδικά σήμερα το άνοιγμα χρέους (λόγω χαμηλών επιτοκίων) δεν προκαλεί πρόσθετο κόστος εξυπηρέτησης , ενώ το κέρδος για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι ανεκτίμητο.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει βέβαια ο παράγοντας ΧΡΟΝΟΣ , ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει ταχύτατα κάθε ώρα που περνά είναι σημαντική , μέχρι αυτή τη στιγμή ‘’δουλεύουμε’’ με στοιχεία και δεδομένα 4ου τριμήνου του 2019, τι θα γίνει όταν πια θα αρχίσουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία 1ου τριμήνου του 2020;

  • Με ΑΕΠ & ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ;
  • Είναι κανείς σε θέση να καταλάβει τις αντιδράσεις που θα προκληθούν;
  • Θεωρούν για μια ακόμη φορά κάποιοι ότι είναι ασφαλείς στην αγκαλιά του κράτους άρα δεν υπάρχει πρόβλημα;

Ίσως είναι διαφορετικά αυτή τη φορά …

Η πείνα και η εξαθλίωση δεν πρόκειται να ‘’μείνουν σπίτι’’ κάτι άλλο θα κάνουν …

Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται ισχυροί και φωτισμένοι ηγέτες που θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις όσο σκληρές και αν δείχνουν , η δοκιμασία είναι “once in a life time” 

{Ο κ. Θ. Γιαμιάς είναι Γενικός Διευθυντής στην KFG Kyros Financial Group}