Δημήτρης Μαλλάς
Την πρώτη φορά που ακούσαμε στην Ελλάδα περί ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης ήταν επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι τα χρήματα και τα έργα που θα επέτρεπαν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους είχαν «πέσει» καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Απλώς, τα αποτελέσματα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τα αναμενόμενα. Ενδεχομένως, και επειδή δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός που θα είχε ως αποτέλεσμα την ορθή αξιοποίηση των έργων που έγιναν.
Κάνω αυτή την αναφορά, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει ως η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να παίξει πολύ δυνατά το χαρτί του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημόσιου τομέα. Σύζευξις ΙΙ, Ψηφιακή υπογραφή, σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και ERP πρόκειται να μπει στο ελληνικό Δημόσιο. Όλα αυτά μοιάζουν φυσιολογικά για οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, αλλά για την Ελλάδα είναι είδηση.
Η βασική ένσταση που έχω όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι είναι η καθυστέρηση που έχει υπάρξει. Κατ’ αρχήν, οι περισσότερες ανακοινώσεις που γίνονται αφορούν έργα που θα γίνουν και τα οποία απλώς προκηρύχθηκαν.
Μόνο που η συζήτηση για την υλοποίηση τους είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 2015 που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα κυβέρνηση, η οποία είχε μία χρυσή ευκαιρία να προωθήσει άμεσα την υλοποίηση ορισμένων εξ αυτών των έργων (π.χ. ψηφιακή υπογραφή) που ήταν σχεδόν έτοιμα και να είναι εκείνη που θα δρέψει τους καρπούς. Όμως, υπήρξε μία απίστευτη καθυστέρηση, η οποία σε οποιονδήποτε εκτός Ελλάδος μοιάζει πολλές φορές εντελώς ακατανόητη.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς. Είναι ένα σεβαστό επιχείρημα αυτό. Όμως, αυτό που πολλοί περιμένουν να δουν είναι η αντίδραση που θα υπάρξει από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είτε του κράτους είτε μίας επιχείρησης επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους εργαζόμενους.
Και δεν αναφέρομαι στο ενδεχόμενο απώλειας θέσεως εργασίας. Αλλά στο ότι για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό είναι κάτι που θέλω να δω κατά πόσον θα επιτευχθεί στην προσπάθεια που δείχνει να έχει ξεκινήσει.