Η Μόσχα δεν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου όπως της συνέστησε ο ΟΠΕΚ τιμές προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Σαουδική Αραβία απάντησε με μια δραματική αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου που προκάλεσε ραγδαία και απότομη μείωση των τιμών. Αυτή η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.
Αυτή η σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί οικονομική βλάβη στους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν που οι οικονομίες τους βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο και ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) του πετρελαίου Brent υποχωρούν κατά περίπου 30% στα 32,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου 2016, ενώ οδεύουν προς την καταγραφή της μεγαλύτερης ημερήσιας πτώσης από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.
Την περασμένη Παρασκευή, η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψη για την τιμή του αργού στα 35 δολάρια. Την Κυριακή αναθεώρησε τον στόχο για την τιμή του Brent στο β’ και γ’ τρίμηνο στα 30 δολάρια…