του Μάνου Χατζηδάκη, Υπεύθυνου του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν την ψυχολογία και την τάση στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

Παρά την εξαιρετική εικόνα μετοχών σηματωρών για τον Γενικό Δείκτη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola), η πλειοψηφία των δεικτοβαρών τίτλων δείχνει ευάλωτη σε μια σχετικά ήπια πίεση από πλευράς προσφοράς.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της αγοράς ήταν και παραμένει η μεταβλητότητα του ενδιαφέροντος, όπως αποτυπώνεται στον ημερήσιο τζίρο του ΧΑ. Ακόμα και το μικρό πλήθος επενδυτικών κωδικών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά παρουσιάζει έντονες καθημερινές αυξομειώσεις, καθιστώντας εύθραυστη και χωρίς συνέχεια την όποια ανοδική απόπειρα έχει σημειωθεί από τις 24 Ιανουαρίου και μετά. Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις, οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν.

Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και, δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πια για την αποκοπή των μερισμάτων (λιγότερο από τέσσερις μήνες), η επιλεκτική επικέντρωση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα.

Την ίδια στιγμή, η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τρέχουσα χρήση.

Επομένως, χωρίς να είναι προφανές το πότε και το πού θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση, ενδεχομένως να δικαιολογούν περισσότερη αγοραστική δράση στα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε νέα χαμηλά έτους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προσεγγίζοντας μετά από καιρό την πλαγιοανοδική στήριξή της, που είχε σηματοδοτήσει εφαλτήρια ανόδου από τον Αύγουστο του 2019 και μετά.

Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει σήματα πώλησης, ωστόσο οι ταλαντωτές συνηγορούν σε μια άμεση ανοδική διόρθωση πριν από οτιδήποτε άλλο, λόγω της έντονα υποτιμητικής εικόνας στα ημερήσια διαγράμματα.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη απαιτεί εγρήγορση, καθώς γύρω από τις 860 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (863 μονάδες), επίπεδο που συνιστά την κυριότερη στήριξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλειά της.

Η πτωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα επιμέρους διαγράμματα των περισσότερων μετοχών του FTSE-25, και κυρίως αυτά του τραπεζικού κλάδου, αυξάνουν τις πιθανότητες για μια ανοδική ανάσα στο κοντινό μέλλον, η οποία θα κριθεί για τη βιωσιμότητά της από τον βαθμό συμμετοχής και τον τζίρο που θα βγάλει στην άνοδο η αγορά.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα από το εγχώριο γίγνεσθαι αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Την Πέμπτη, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και τελικό μέρισμα για τη χρήση του 2019, ενώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση της εταιρείας. Την Παρασκευή, τέλος, θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, χωρίς να αναμένονται προσθήκες ή διαγραφές δεικτοβαρών μετοχών.

…………………………….

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK,  25/02/2020