Έρχεται κοσμογονία στα Δημόσια Έργα και τις Προμήθειες

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τους τελευταίους μήνες διογκώνεται το κλίμα ανησυχίας και γκρίνιας ανάμεσα στους επιχειρηματίες, στους συμβούλους επιχειρήσεων και τους πάσης φύσεως προμηθευτές του Δημοσίου γιατί «δεν προχωρούν τα έργα», δεν ανακοινώνονται προμήθειες, δεν «πέφτει χρήμα στην πραγματική οικονομία».

Η κριτική αυτή είναι εν μέρει σωστή και οφείλεται σε μια μεγάλη στρατηγική επιλογή που θα αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους.

Ίσως λοιπόν να αξίζει η αναμονή…

Επίκεντρο της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση και η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί ευρύτατες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  το οποίο καλείται να δημιουργήσει μια ψηφιακή δημόσια διοίκηση και να ολοκληρώσει μια σειρά από σημαντικά έργα πληροφορικής τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν δεκάδες τομείς της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι στο εξής κάθε προμήθεια, κάθε διαγωνισμός κάθε μεγάλο δημόσιο έργο από κάθε Υπουργείο ξεχωριστά (εξαιρούνται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη), πρέπει να εντάσσονται στην προσπάθεια για τον μεγάλο, για τον ευρύτερο και πολύ σημαντικότερο στόχο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Κράτους.

Εκατοντάδες φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που καλείται μέσα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια να διαμορφώσει τις προδιαγραφές, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών με τρόπο που να εξυπηρετεί την «μετάβαση σ’ ένα ψηφιακό κράτος».

Το Υπουργείο του Κυριάκου Πιερρακάκη καλείται να λειτουργήσει ως κεντρικό επιτελείο όλων των υπουργείων  και να δώσει, μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, λύσεις σε κομβικά ζητήματα όπως π.χ. η προσέλκυση επενδύσεων, η επιτάχυνση απονομή της Δικαιοσύνης και η εκκαθάριση των συντάξεων.

Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη δικαιοδοσία του υπουργείου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας.

Έχουν ήδη ενοποιηθεί οι cloud κόμβοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για συγκέντρωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων επιμέρους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε μία ενιαία δομή (G- cloud).

Ειδικά για κυβερνοασφάλεια υπάρχει ήδη συντονισμός για την προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας που εντάσσονται στην Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας.

Όλα αυτά πήραν χρόνο. Πολύ αλλά αναγκαίο χρόνο. Ο κατακερματισμός ωστόσο των διαγωνισμών και των προμηθειών των υπηρεσιών που υπήρχε στο παρελθόν σίγουρα είναι κάτι που όλοι επιθυμούν να ξεχάσουν στην Ελλάδα…

Σε λίγο καιρό θα είναι πλήρως λειτουργική η διαδικτυακή πύλης gov.gr στην οποία καταχωρούνται κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του δημοσίου, στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης με ένα κλικ. Η πρώτη εκδοχή του gov.gr συγκεντρώνει περίπου 1.000 υπηρεσίες και θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέσα στην άνοιξη. Θα αποτελεί τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

  • Σε λίγο καιρό το συμπιεσμένο ελατήριο της πραγματικής οικονομίας θα εκτιναχθεί.
  • Καλό είναι να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για να αποφευχθούν οι τραγελαφικές καταστάσεις του παρελθόντος…