Αρνητικός είναι ο απολογισμός των περιπτώσεων φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Από 80.000 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος καταγράφηκαν 25.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής ενώ διαπιστώθηκαν 56.000 παραβάσεις. Στην ουσία 1 στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει, ενισχύοντας το φαινόμενο της “μαύρης οικονομίας”.
Άριστα στην φοροδιαφυγή παίρνει η Κέρκυρα με ποσοστό 56,9% ενώ ακολουθούν η Χίος 38,9%, η Ημαθία 36,5% και η Λάρισα επίσης με ποσοστό 36,5%.
Όσον αφορά στο είδος των επιχειρήσεων πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι η Ενοικίαση Τουριστικών Σκαφών με ποσοστό 80% και ακολουθούν Εκμετάλλευση Ταξί 74%, Χονδρικό Εμπόριο Ρούχων-Παπουτσιών 70% και Συνεργεία Αυτοκινήτων 66%.
Που οφείλεται η φοροδιαφυγή
Είναι αλήθεια ότι Έλληνες συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους νιώθουν σε μεγάλο βάθμο ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν έχουν αντίκρισμα ενώ η άποψη τους για το Δημόσιο δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Αυτό είχε επισημάνει και έρευνα του economist, πριν 4 χρόνια, που τοποθετούσε το “φορολογικό ήθος” των Ελλήνων στην 4η θέση από το τέλος ανάμεσα σε 26 χώρες. Το πρόβλημα επιτείνεται από το υψηλό ποσοστό της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, όπου η φοροδιαφυγή είναι ευκολότερη. Σημαντικό κίνητρο που ενισχύει τόσο την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή είναι το γεγονός ότι το 43% του εργατικού κόστους καταλήγει στα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 26%. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι πως κάθε αύξηση της μαύρης οικονομίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανεβάζει το χρέος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, γεγονός που
(πλ. από skai)