20.1 C
Athens
30 Απριλίου 2024, Τρίτη
Αρχική Απόψεις Editorial Oι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Oι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας

0

Οι εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο χθεσινό EuroWorkingGroup, αποφάσισαν να εισηγηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) και την κατάργηση του περιθωρίου αύξησης του επιτοκίου των δανείων του EFSF για το επόμενο εξάμηνο.

Συνολικά το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδα ελαφρύνεται κατά 767 εκατ. Eυρώ.

Ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorkingGroup, ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αμέσως μετά έθεσε το θέμα της αλλαγής χρήσης αυτών των ποσών (δηλαδή των κερδών από τα Ελληνικά Ομόλογα) ώστε να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά έργα και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αρκετοί εκπρόσωποι Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αντέτειναν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ώριμα έργα για να απορροφήσουν αυτά τα ποσά. Άλλοι εκπρόσωποι υπουργείων διατύπωσαν την άποψη ότι  πρώτα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο επενδυτικό – επιχειρηματικό περιβάλλον (που έτσι κι αλλιώς προωθεί η κυβέρνηση) και μετά να ξαναδούν το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο ερώτημα θα το θέσει στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Χρήστος Σταϊκούρας στις 4 Δεκεμβρίου.. 

Οι Εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών συνεδρίασαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες (την Τρίτη ως Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή), για να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Κρίσιμο ζήτημα του Eurogroup θα είναι η πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη αλλά και η νέα συνθήκη του ESM (αναβάθμιση και μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιας μορφής Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο)

Στο χθεσινό EuroWorking Group η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι  η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της από τα μέσα του 2019.

  • “Περαιτέρω δράσεις απαιτούνται όπου είναι απαραίτητο για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψιν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας και της βούλησής της να τις ολοκληρώσει σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ