Με διαδικασίες fast track θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά, όπως δεσμεύτηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.
Στο προσκήνιο τίθενται μια σειρά από παρεμβάσεις, με τη συμμετοχή και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά όπως η ανάπτυξη της Ιπποδάμειας αγοράς, για την οποία το ΕΒΕΠ θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο σχετική μελέτη.
Στη συνεδρίαση του ΕΒΕΠ που πραγματοποιήθηκε χθες, έγινε εκτενής αναφορά στην υπογειοποίηση των γραμμών τoυ ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Ο υπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αφενός υπάρχει ώριμη μελέτη και κάλυψη των περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων και αφετέρου ο προσδιορισμός των πηγών χρηματοδότησης του εγχειρήματος. «Είναι πολύ» σημαντικό είπε ο υπουργός «να υπάρχει συμφωνία των φορέων της πόλης σε ένα έργο γεγονός, που στην περίπτωση του αιτήματος της υπογειοποίησης θα επιτρέψει την επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην έναρξη του έργου».
Ενήμερος για όλες τις πτυχές του θέματος που τέθηκε αναφορικά με το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά δήλωσε ο υπουργός ο οποίος επίσης δεσμεύτηκε να προκαλέσει άμεσα σύσκεψη με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς του Πειραιά προκειμένου να συζητηθεί η αξιοποίηση του κτηρίου της Ραλλείου στο κέντρο του Πειραιά.
Ωστόσο ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε από το ΕΒΕΠ να υπάρξει και ένα δεύτερο σχέδιο στο ενδεχόμενο διατύπωσης ενστάσεων ως προς την πρόταση που υποστηρίζει το επιμελητήριο και οι φορείς του.
Να σημειωθεί επίσης ότι την παρέμβασή του για την αναμόρφωση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας ζήτησε το δ.σ. του Επιμελητηρίου προτείνοντας μεταξύ των άλλων να ακολουθεί το «γαλλικό μοντέλο». Ο υπουργός έγινε κοινωνός στρεβλώσεων που υπάρχουν στην υφιστάμενη κατάσταση καθώς επίσης και των θεμάτων που ανακύπτουν για τις επιχειρήσεις.
Επίσης ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώθηκε και για την πρόθεση αξιοποίησης έκτασης στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας για την ανάπτυξη ενός campus του Πανεπιστημίου Πειραιά την οποία και επικρότησε λέγοντας ότι σαφώς τάσσεται υπέρ δράσεων που προτάσσουν την παιδεία ως μοχλού ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αλλά και της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη γενικότερα.