Το όνομά του είναι δύσκολο. Ο ρόλος του γνωστός. Η μέχρι σήμερα διαδρομή του δίπλα στον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, προσφέρει ενδείξεις για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του. Ο χάρτης της μετα-μνημονιακής διαδρομής έχει ήδη σχεδιαστεί.

  • Ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και προσγείωσε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες περί “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια.

Η αυστηρή επιτήρηση από τους δανειστές δεν τελειώνει με το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, διαμηνύει ο Χανς Φάιλμπριφ. Εποπτεία θα υπάρχει μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων. Η όποια νέα ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους συνδέεται άμεσα  με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο διάδοχος του Τόμας Βίζερ, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, θα περιέλθει σε πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας με χαρακτηριστικά που θα ξεπερνούν σε αυστηρότητα μια «κανονική» επιτήρηση και θα κινούνται προς τους όρους ενός προληπτικού προγράμματος.

  • «Το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο».
  • «Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί».

Ο κ. Φάιλμπριφ εκτιμά ότι «το παζλ βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας».

Τοποθέτησε εντός του πλαισίου της μεταπρογραμματικής εποπτείας το σύνολο των δεσμεύσεων της Αθήνας, οι οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί, εκείνες στους τομείς της ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων και τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις που μένει να υλοποιηθούν.

  • «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Η κρίση έχει διαρκέσει αρκετά περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, τα δάνειά της είναι αρκετά υψηλότερα, τα προγράμματα προσαρμογής συνοδεύθηκαν από περισσότερη ένταση, υπήρξαν τα προβλήματα το 2015, οπότε είναι λογικό να έχει χώρα διαφορετική μεταχείριση από τους πιστωτές της», αναφέρει.

Για την προληπτική γραμμή στήριξης σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να το ζητήσει. Ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα».

Όσον αφορά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τονίζει ότι το πιο σημαντικό αφορά «την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και όπως εξηγεί «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη».

Για τη γαλλική πρόταση ο Χανς Φάιλμπριφ λέει ότι «εφόσον ενεργοποιηθεί, όταν η χώρα έχει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές των δανείων, θα λαμβάνει κάποια ελάφρυνση χρέους».

  • Στα ενδεχόμενα που μελετώνται περιλαμβάνεται ακόμη η πιθανότητα να εξαγοραστούν από τον ESM τα δάνεια του ΔΝΤ.   

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο επικεφαλής του EWG λέει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ταμείο να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα», κάτι που θα κριθεί στο επόμενο διάστημα, όπου αναμένονται έντονες συζητήσεις. Απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει ότι το ΔΝΤ επιδιώκει η μεταρρύθμιση των συντάξεων και η μείωση σε αφορολόγητο να αρχίσουν από το 2019.

«Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που έχει ζητήσει, και περισσότερη σαφήνεια στο χρέος. Ο τόνος τους είναι θετικός, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα». Όπως επεξηγεί, «θα είναι λογικό, αν το ΔΝΤ ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του, να παραμείνει ως εταίρος και μετά το πρόγραμμα για να παρακολουθεί την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις οφειλές της». Εκτιμά ότι αν το ΔΝΤ «επιβιβαστεί» πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συμμετέχει ως εταίρος των Ευρωπαίων στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Για τον επικεφαλής του EWG, προέχει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα εξέλθει «ομαλά» από το πρόγραμμα, κάτι που προϋποθέτει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο πέντε κρίσιμες προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα, να γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταπρογραμματική εποπτεία. Επισημαίνει ότι η εκπόνηση της στρατηγικής ανάπτυξης από την ελληνική κυβέρνηση είναι «κρίσιμη» για να πειστούν οι αγορές, όπως και η δημιουργία ενός «σημαντικού» μαξιλαριού ασφαλείας. «Όσο μεγαλύτερο το μαξιλάρι ασφαλείας τόσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα», δηλώνει.

Ωστόσο προειδοποιεί : «Όλο το πακέτο των πέντε συνιστωσών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο για να έχουμε ομαλή έξοδο τον Αύγουστο. Η εμπειρία δείχνει ότι κάποιες φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αναμένεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ