Mε τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», προβλέπεται ότι η πληρωμή για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» μπορεί να γίνεται μέσω POS, δίγραμμης επιταγής ή μεταφορά πίστωσης από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», αφορά στη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, για αγορά ακινήτου ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς θα καταλαμβάνει και αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με την τροπολογία, το συμφωνηθέν τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του, με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης, κατά τον ορισμό 24 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84), ή μέσω POS εγκατεστημένου από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα, με χρέωση τραπεζικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του αγοραστή, σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, κατά τον ορισμό 11 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα. Οι ως άνω τρόποι πληρωμής δύνανται να πραγματοποιηθούν και από σύζυγο ή και από συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού, του αγοραστή.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι όλα τα ειδικότερα στοιχεία διενέργειας της πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των στοιχείων ταυτοποίησης πωλητή, αγοραστή, και τυχόν τρίτου πληρωτή, του αριθμού λογαριασμών πληρωμών του πληρωτή, της διεύθυνσής του, του επίσημου αριθμού προσωπικού εγγράφου του, του αναγνωριστικού αριθμού του πληρωτή ή της ημερομηνίας και του τόπου γέννησής του, του τρόπου πληρωμής και των σχετικών λογαριασμών πληρωμών χρέωσης του πληρωτή και πίστωσης του δικαιούχου, καθώς και υπεύθυνης δήλωσης του αγοραστή για την συζυγική σχέση ή τη συγγένεια με τυχόν τρίτο πληρωτή, πρέπει να δηλώνονται και να υποβάλλονται υπευθύνως από τους συμβαλλόμενους, ενώπιον του συμβολαιογράφου που συντάσσει το συμβόλαιο και να αναγράφονται σε αυτό.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον 5ετή διάρκεια, για τις οποίες μπορεί να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης. Η προτεινόμενη ρύθμιση «παρέχει την εξουσιοδότηση για την κατάρτιση καταλόγου περιοχών για τις οποίες δύναται να απαιτείται επένδυση μεγαλύτερου ύψους, ενόψει της αξίας αυτών, όπως αποτυπώνεται κυρίως στην αντικειμενική αξία των ευρισκόμενων σε αυτές ακινήτων. Η διάρκεια ισχύος του καταλόγου αυτού, ορίζεται τουλάχιστον πενταετής, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ιδίως της ασφάλειας του δικαίου» όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.