Δημήτρης Μαλλάς
Οι αμερικανικές πιέσεις για τον εξοπλισμό των 5G δικτύων φθάνουν και στην Ελλάδα με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάγιατ να κάνει σχετική αναφορά.
Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια που διοργάνωσε η εταιρεία Ridge Global σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Πάγιατ επεσήμανε αρχικά ότι «τον Μάιο, η Ελλάδα μαζί με άλλες 30 χώρες και τις ΗΠΑ αποφάσισαν από κοινού την ανάγκη τα δίκτυα 5G να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού αλλά και διαφάνεια». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «το Σάββατο κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να δει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του κρίσιμης σημασίας 5G δικτύων στην Ελλάδα».
Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τους προμηθευτές των 5G δικτύων και την ασφάλεια των τελευταίων είναι γνωστό και είναι ένας από βασικούς λόγους που η Huawei, ένας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, έχει βρεθεί στη «μαύρη λίστα» της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κ. Πάγιατ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Huawei, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εκ των βασικών προμηθευτών και των τριών δικτύων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η ομιλία του κ. Πάγιατ έγινε ενώπιον του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στον οποίο ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά επισημαίνοντας την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει σε διάφορα ζητήματα με την κυβερνοασφάλεια να είναι εξ αυτών. Ο κ. Πάγιατ ανέφερε ακόμη ότι Ρωσία και Κίνα είναι οι χώρες εκείνες που είναι υπεύθυνες για μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι από τη Ρωσία είχε γίνει διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα την κυβερνοασφάλεια όσο και τη φυσική ασφάλεια με τα στελέχη της Ridge Global να επισημαίνουν πως η ασφάλεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις υποδομές αλλά πρέπει να υπάρχει μία πιο ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες, κυριότερος εκ των οποίων είναι ο ανθρώπινος.