Σε φάση κανονικότητας και σταθερότητας επανέρχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Σε συνέδριο που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα και που διοργανώθηκε από την ΕΤΕ με θέμα: “ Για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία – Πως η Εθνική Tράπεζα θα συμβάλει στην ανάκαμψη», τονίστηκαν οι παράμετροι που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, η πρόοδος που έχει συντελεστεί καθώς και οι προκλήσεις του μέλλοντος.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της διοίκηση της τράπεζας, 300 επιχειρηματίες της Ηπείρου και φορείς της Περιφέρειας.
Ενίσχυση των ΜμΕ
Η Εθνική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η Εθνική έχει την δύναμη και βασικό της στόχο να συμβάλει αποφασιστικά και πάλι στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας στην βάση ενός πιο παραγωγικού και ανταγωνιστικού μοντέλου», ανέφεραν. Στόχος της τράπεζας είναι εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά έργα να ρίξει το μεγάλο βάρος στην χρηματοδότηση των μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων, όπου διαθέτει, όπως υπογράμμισαν τα στελέχη της, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Προκλήσεις
Κοινή εκτίμηση από τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου ήταν ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει από χαμηλή βάση καθώς υπάρχει υψηλή ανεργία και μη ικανοποιητική ρευστότητα και σε πρώτη φάση προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς».
Ωστόσο, το ζητούμενο και η πρόκληση είναι, όπως ανέφεραν, η ανάκαμψη αυτή να μετατραπεί σε μία βιώσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να διαχυθεί σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Η βιωσιμότητα, όμως, της ανάκαμψης θα κριθεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων παραγόντων από:
– Την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων
– Την παγίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης
– Την στήριξη της επιχειρηματικότητας
– Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από το εξωτερικό
– Την ολοκλήρωση της βιώσιμης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και
– Την μείωση του κόστους δανεισμού.