Της Ελενας Ερμείδου

Βεβαίως  και ήταν ψέματα ότι δεν υπήρχαν λεφτά. Υπήρχαν και ακολουθούσαν υπόγειες διαδρομές μέχρι να καταλήξουν αθόρυβα στις τσέπες ολίγων καλών. Τόσους φόρους πλήρωσε στο κράτος ο ελληνικός λαός, να μην λειτουργήσουν ανταποδοτικά όπως και σε άλλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης; Σύνταξη ύψους 24.000 ακούσαμε ετοιμάζονταν να δοθεί επί Σύριζα. Η ευγενική αυτή χειρονομία να ήταν για μόνο μία σύνταξη;

Μπα για περισσότερους και τα γρανάζια του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος έπρεπε να δουλέψουν  για να παύσουν μερικοί που ανησυχούσαν να αφήνουν αιχμές.

Οι συντάξεις έχουν γίνει το παιχνίδι για κάθε κυβέρνηση μέχρι τώρα. Είναι η τελευταία ευκαιρία αυτή την φορά. Το παιχνίδι θα χαθεί οριστικά και το κράτος θα πάει για νέα πτώχευση αν τα παιχνίδια δεν μπουν στο περιθώριο και δεν παρθούν αποφάσεις.

Στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις συντάξει θα πρέπει να είναι:

  • το πώς θα μειωθεί το αναλογιστικό έλλειμμα του κρατικού πυλώνα ασφάλιση και πώς θα εξαλειφθεί ή περιοριστεί η ανάγκη  χρηματοδότησης των ελλειμμάτων από τον προϋπολογισμό τους κράτους.
  • Το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις μέσω ενός ανταποδοτικού κεφαλαιοποιητικού πυλώνα
  • Το πώς οι παροχές του κρατικού πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα θα μπορέσουν να δώσουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 60%
  • Με ποιο τρόπο θα μειωθούν οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές που αυτή την στιγμή είναι πολύ υψηλές και απαγορευτικές.
  • Το πώς θα αυξηθεί η ρευστότητα τω πολιτών και πως θα δοθούν φορολογικά κίνητρα ώστε να ενισχυθούν τα συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα
  • Αλλά και με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης που είναι τα προσωπικά προγράμματα.

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα έτσι όπως όλοι τα έφεραν. Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος υποστηρίζει ότι 20 – 25 έτη για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα ιδιαίτερα αν αρχίσουν να μειώνονται οι εισφορές και μάλιστα αν μέρος των μειώσεων των εισφορών κατευθυνθεί στο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα.

Το ίδιο έχει υποστηρίξει και σε προεκλογικές της ομιλίες η νέα κυβέρνηση για αυτό και θέλει να ξεκινήσει με το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης.  Καθώς, όμως θα περνά ο χρόνος και όσο ενισχύεται ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας τα πράγματα θα ωριμάζουν.

Ένα άλλο που θα πρέπει να υπολογίζει η νέα κυβέρνηση που αλληλεπιδρά με το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι οι εξελίξεις στα δημογραφικά.

Το παιχνίδι έχει πάψει προ πολλού να είναι παιχνίδι μόνο που η αλαζονεία των πολιτικών δεν του αφήνει να το καταλάβουν. Το συνταξιοδοτικό έχει καταντήσει βόμβα στα χέρια όλων και για να λυθεί χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά και η συμβολή όλων.

Ήσσονος σημασίας και η ενημέρωση των πολιτών ώστε να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι έκαναν, που πήγαιναν και που οδηγούνται τώρα.

 

Insuranceworld.gr