«Στις 29 Μαρτίου του 2019, τα μεσάνυχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει» είπε στους Ευρωβουλευτές, στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, επευφημίες, γέλωτες, αλλά και χειροκροτήματα σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως από την πλευρά των ευρω-σκεπτικιστών.
Η Κομισιόν προειδοποιεί το Λονδίνο ότι δεν υπάρχει “α-λα-καρτ” συμμετοχή στην ενιαία αγορά. «Δεν μπορείς να συμμετέχεις στην ενιαία αγορά χωρίς τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» και «δεν μπορείς να θέλεις και το καθεστώς της τρίτης χώρας που δεν είναι μέλος, αλλά και τα προνόμια της χώρας που είναι μέλος».
Αυτές ήταν οι πιο ξεκάθαρες προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς το Λονδίνο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σήμερα αναμένεται ειδικό ψήφισμα για το Brexit.
Συμπληρώνεται ήδη σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή πλευρά ζητά από το Λονδίνο να καταθέσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά ζητημάτων που είχαν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα, αναζητούν όμως και αυτά τη λύση τους- από τη χρηματοδότηση του προγράμματος Εrasmus και την πολιτική αλιείας μέχρι τη διάρκεια της αποκαλούμενης «μεταβατικής περιόδου» πριν το διαζύγιο με την ΕΕ.